Figyelmeztette a befektetőket a Boeing pénzügyi igazgatója, hogy a vállalat termelési problémái miatt a folyó negyedévben a cash flow meredek visszaesése várható. Brian West azt is elmondta egy befektetői konferencián, hogy a vállalat 4 és 4,5 milliárd dollár közötti veszteséget könyvel a folyó negyedévben, ami meghaladja a korábban előrejelzett mértéket. A árfolyama közel 2 százalékot esett a szerdai nyitás előtti kereskedésben, ám a nyitás után bő másfél százalékot emelkedett.

The Boeing Co. logo is displayed outside of company offices near Los Angeles International Airport (LAX) in El Segundo, California on January 18, 2024. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP)
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Az elemzők arra számítottak, hogy a vállalat nagyjából 1 milliárd dollár negatív cash flow-t könyvel az első negyedévben. Míg az idei év egészére 5 milliárd dollár pozitív cash flow a prognózis a FactSet szerint.

A Boeing sokkal kevesebb repülőgépet gyárt és szállít az Alaska Airlines járatán januárban bekövetkezett légi baleset óta. Mivel minőségi problémákat kezel és szabályozói ellenőrzéssel néz szembe. A lassulás azt jelenti, hogy 

a vállalat működése készpénzt éget.

Az elemzők arra számítanak, hogy a vállalat a következő hónapokban havonta nagyjából 15 gépet szállít a 737-es típusokból. Szemben a tavalyi havi 40 géppel. 

 

West azt ígérte, hogy a vállalat az év későbbi részében felpörgeti a termelést. Elmondta, hogy a vállalatnak több időre lesz szüksége ahhoz, hogy elérje az éves szabad cash flow célját, amely körülbelül 10 milliárd dollár. A vállalat azt tervezi, hogy 2025-re vagy 2026-ra éri el a célját ezen a szorosan figyelt mutatón. Úgy fogalmazott:

A jelenlegi lépéseink hosszú távon jobb helyzetbe hoznak minket.