Emelkedéssel zárták a kereskedést a meghatározó amerikai tőzsdeindexek csütörtökön, sőt az S&P 500 és a Nasdaq Composite egyenesen rekordot döntött, mivel a befektetők ismét bíznak az enyhülésében, illetve a technológiai cégekkel kapcsolatban is javultak a várakozások a Wall Streeten.

USA : NYC : Wall Street Charging Bull
Dühöngött a bika a Wall Streeten. Fotó: AFP

A legszélesebb merítésű tengerentúli részvényindex, az S&P 500 1 százalékkal, 5157 pontra, míg a technológiai túlsúlyú Nasdaq Composite 1,5 százalékkal, 16 273 pontra emelkedett. Mindkét záróérték új napi zárócsúcsot jelent. A Dow Jones eközben 0,3 százalékkal, 38 791 pontra nőtt.

Az erősödést az információtechnológiai és kommunikációs cégek részvényei vezették, a Dow Jones elitklubján belül pedig az Intel 3 százalékos ralija tűnt ki.

A befektetői optimizmus azután hágott a tetőpontjára, hogy az Európai Központi Bank csökkentette az éves inflációs és növekedési előrejelzéseket, bár az irányadó kamatlábakat is változatlanul hagyta. Mindezt a piac összességében pozitív jelnek tekintette a nemzetközi inflációs fronton vívott harc közepette.

Eközben Jerome Powell, az amerikai jegybank, azaz a Fed elnöke aki szerdán a kongresszusban még azt mondta, hogy ugyan a kamatlábak csökkentésére számít idén, de a Fed még nem áll rá készen arra, hogy azonnal elkezdje a lazítást, csütörtökön a szenátus bankügyi bizottsága előtt arról beszélt, hogy a központi bank már nincs messze attól, hogy megkezdje a fordulatot.

A piac ezt várta, és most már végre a Fed vezetőjétől is ezt hallja

– mondta Adam Turnquist, az LPL Financial vezető technikai stratégája a CNBC-nek, Powell csütörtöki megszólalására reagálva.