Helytelen megállapításokat tartalmazott a Scope Ratings február végén közzétett jelentése a Masterplast kötvényeinek feltételeivel kapcsolatban – tájékoztatott az építőipari alapanyagokat gyártó magyar társaság pénteken, a honlapján.

Masterplast
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A német hitelminősítő múlt hónapban rontott a Masterplast kibocsátói és kötvénybesorolásán. Elemzésében – mint most kiderült, tévesen – azt állította, hogy a Masterplast  kötvényfeltételei olyan kikötéseket tartalmaznak, amelyek előírják a fennálló névleges adósságösszeg gyorsított visszafizetését, ha a kötvények besorolása több mint két évig B+ besorolás alatt maradna vagy Besorolás alá csökkenne (30 napon belüli gyorsított visszafizetés), amely kedvezőtlenül befolyásolhatná a társaság likviditását.

A magyar vállalatcsoport kötvényfeltételei azonban ilyen kitételt nem tartalmaznak.

A Scope Ratings GmbH 2024. március 7-én este korrigálta jelentését, és eltávolította a leminősítéssel kapcsolatos fenti megállapításokat.

A Masterplast három alkalommal bocsátott ki kötvényeket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési kötvényprogramjának (NKP) keretében.

  • 2019-ben hatmilliárd forint értékben vitt piacra 7 éves futamidejű papírokat évi kétszázalékos kamatozással 
  • 2020-ban szintén hatmilliárd forintos, 7 éves futamidejű kötvénycsomagot bocsátott ki évi 2,1 százalékos hozammal 
  • 2021-ban pedig 9,5 milliárd forint értékben adott el 10 éves lejáratú kötvényeket évi 2,9 százalékos kamattal.

A társaság részvényei fél százalékot erősödtek péntek délelőtt, az év eleje óta pedig már 14 százalékot emelkedett a kurzus.