Tovább folytatta erősödését a forint a kora délutáni órákban, a hazai deviza mind az euróval, mind a dollárral szemben lényegi korrekcióra volt képes a tegnapi, hatalmas értékvesztését követően.

Hungarian,Forint,(huf),Money,Scattered,On,The,Wooden,Table,In
Fotó: Shutterstock

A forint mai visszapattanása minden bizonnyal elsődlegesen a nemzetközi befektetők körében tegnap magasra csapó aggodalom elillanásának, és az ezt követő korrekciónak köszönhető. A forintot tegnap ugyanis szinte pánikszerűen kezdték el adni a befektetők a nemzetközi devizapiacon, miután kiderült: az Európai Parlament perbe fogta a bizottságot azért, mert az utóbbi feloldotta a hazánknak járó uniós források egy részét, 12,2 milliárd forintot.

Az újabb brüsszeli hadakozás joggal rémiszthette meg átmenetileg a befektetőket, a pánik azonban minden bizonnyal nem okozott volna ekkora csapást a forintra, ha a tegnap délután közzétett amerikai inflációs adatok nem alakultak volna a vártnál magasabban, ezáltal nem támasztották volna alá a Fed viszonylag óvatos kamatpolitikájának létjogosultságát, és adták volna a lovat a zöldhasú alá. A dollár ereje tankönyv szerint gyengíti a feltörekvő piaci devizákat, így a forintot is.

Az euró-forint árfolyam 5 nap
Lényegi korrekcióra volt képes a forint az elmúlt órákban

A forint számára egyetlen igazán fontos hír érkezett ma, ez pedig a nemrég közzétett MNB-jegyzőkönyv volt, amely a legutóbbi kamatdöntés körülményeit hozta nyilvánosságra. A jegyzőkönyvből kiderült: a tanácstagok többsége, kilencből heten, a kamatcsökkentés gyorsítására voksoltak. A monetáris tanács tagjai egyöntetűen úgy vélték, hogy a dezinfláció hónapok óta erőteljesebb a várakozásoknál, miközben mind a külső, mind a belső keresleti nyomás alacsony, az ország kockázati megítélése pedig tovább javult. A tanácstagok döntő többsége szerint februárra növekedett a monetáris politikai mozgástér, ami lehetővé tette a nagyobb ütemű kamatvágást.