Az elemzői várakozások felett, 3,2 százalékon állt meg az éves pénzromlás üteme Amerikában az év második hónapjában, a maginfláció is a várakozások felett, 3,8 százalékon alakult. Az adatközlést megelőzően az elemzők a maginflációs mutató esetében 3,7 százalékos éves emelkedésre, míg a tágabb pénzromlási mutató, a CPI tekintetében 3,1 százalékos éves növekedésre számítottak.

Extreme,Macro,Photography,Of,A,50,Us,Dollar,Banknote.,Ultra
Fotó: Holger Kleine

A vártnál magasabb adatokat látva a dollárindex menetelésbe kezdett, míg a zöldhasú az euróval szemben 0,12 százalékkal a 0,915-ös szintig erősödött. A tengerentúli fizetőeszköz erősödése mögött az áll, hogy a vártnál dinamikusabb pénzromlást látva a piacok arra számítanak, hogy a Fed tovább tartja majd magasan a kamatokat, ez pedig a dollár támaszát erősíti.

A dollár-euró árfolyam 5 nap
A dollár támaszát erősíti a vártnál magasabb amerikai inflációs adat.

A dollár erősödése általában negatívan hat a feltörekvő piaci devizákra, így a forintra is: a közlést követően a hazai deviza 362,8 környékéről 363,88-ig csúszott a dollárral szemben, az euróval szemben pedig 0,34 százalékkal 397,58-ig gyengült a jegyzés.

Az euró-forint árfolyam 5 nap
Drasztikus csúszáson van túl ma a forint, egyelőre a végét sem látni

Az amerikai részvénypiac meglepően optimistán reagált a számára tankönyv szerint kedvezőtlen hírre: a Dow határidős jegyzése 0,25 százalékkal, az S&P-jé 0,53 százalékkal, míg a Nasdaq-é 0,73 százalékkal ugrott meg. A Bloomberg gyorselemzése szerint ennek az lehet az oka, hogy a piacok egy még ennél is rosszabb forgatókönyvet áraztak előzetesen, így a visszafogott felülteljesítés valamilyen szintű megkönnyebbülést okozott számukra.

A mostani adat ugyanakkor semmiképpen nem ad okot egy hosszú távú ralira a részvénypiacokon

– fejtette ki a Bloomberg Intelligence árfolyam-stratégája, Ira Jersey.

A vártnál magasabb inflációs adatok közzétételét követően a kétéves benchmark amerikai államkötvények hozamai 2 bázisponttal 4,55 százalékig emelkedtek, a 10 éves papírok hozama eközben 4,085-ről 4,116-ig ugrott, mielőtt korrekcióba kezdett.

A friss CPI-inflációs adatok közzétételét megelőzően az elemzők kiemelték: ennek az adatközlésnek minden bizonnyal valódi döntő erejű hatása a Fed várható kamatpolitikájára nem lesz, mivel a jegybankárok a pénzromlás egy másik mércéjét, a PCE-számokat figyelik döntően, de a piaci hangulatot ennek ellenére nagyban befolyásolhatja, mivel a befektetők általában a CPI-adatokat követik előszeretettel figyelemmel.

Egyre biztosabb a júniusi kamatvágás Amerikában, tovább emelkedik a Fed csillaga

Az elemzői konszenzus egyre biztosabban állítja, hogy júniusban kezdheti majd meg a kamatvágást a Fed, a korábban vélt márciusi indulás már szinte kizártnak tekinthető. A neutrális ráta eközben egyre emelkedik, így a Fed mozgástere folyamatosan szűkül.

Az Egyesült Államokban ugyanis párhuzamosan két módszerrel számítják az inflációt. Az egyik a fogyasztóiár-index, a CPI, a másik pedig a kereskedelmi minisztérium által közzétett személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe. A két index eltérő szerkezete miatt az értékek eltérnek egymástól, sőt, néha a köztük lévő rés invertálódik is.