Egyre közelebb kerül a 170 millió amerikai felhasználót kiszolgáló kínai tartalommegosztó ahhoz, hogy betiltsák az Egyesült Államokban. Pénteken Biden elnök azzal borzolta a kedélyeket, hogy kijelentette: ha a törvényhozók megszavazzák, akkor aláírja a tilalmat. Ami azért érdekes, mert az elnök idén februárban indította el TikTok-fiókját.   

Pringsewu;,Lampung;,March,29,,2023;,Hands,Close,Up.,Tiktok,Ban
pringsewu; Lampung; March 29, 2023; Hands close up. TikTok ban America. This photo illustration displays the tiktok logo on a cellphone screen. against the backdrop of the satin waves of the American
Fotó: Shutterstock

A jogszabály tervezet előírná, hogy 

a pekingi székhelyű ByteDance anyavállalat váljon le a TikTokról,

különben a platformot kitiltják az alkalmazásboltokból és a webtárhely-szolgáltatásokból az Egyesült Államokban. A vállalat szerint az alkalmazás amerikai részének elkülönítése nem lenne praktikus, s aláásná a tartalomalkalmazás vonzerejét, amely jelenleg globális jellegű.

Elemzők szerint a TikTok számára 

két esély is mutatkozik az amerikai tiltás elkerülésére.

Az egyik a szenátus, ahol sokan meg akarják védeni a szólásszabadságot, s nem avatkoznak be az üzleti életbe. A másik, hogy ha a képviselőház és a szenátus is elfogadja, s még Biden elnök aláírja a tilalmat, akkor a TikTok bírósághoz fordulat az alkotmány első kiegészítésének, azon belül a szólásszabadság sérelmére hivatkozva. 

Kerülő utat kínálna a TikTok eladása. Nem véletlenül 

köröznek a TikTok felett az amerikai technológiai és médiatitánok. 

Bobby Kotick, az Activision videójáték-kiadó korábbi vezérigazgatója már felkereste a ByteDance ügyvezető elnökét, Csang Ji-minget, hogy kifejezze érdeklődését – értesült a The Wall Street Journal. Több százmilliárd dolláros üzletről lenne szó, amelyhez Kotick partnereket keres. A hét elején egy vacsorán Kotick felvetette a TikTok megvásárlásának ötletét az OpenAI vezérigazgatójának, Sam Altmannak. A Wall Streeten az a vélemény, hogy ha valaki, akkor Kotick össze tudná gyűjteni a tőkét a felvásárláshoz. És az OpenAI számára komoly szinergiákkal kecsegtetne a TikTok. Felpörgethetnék az MI-fejlesztést. 

A TikTok immár választási téma

is, amennyiben Donald Trump volt elnök, a republikánusok valószínű jelöltje pár napja úgy nyilatkozott, hogy ellenzi a betiltást, mert szerinte az segítené a rivális Facebook közösségi médiaplatformot. Igaz, elnöksége késői szakaszában Trump is adott ki tilalmi rendeletet a TikTokra.