Pénteken Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta a jogszabályt, amely a népszerű TikTok videómegosztó alkalmazás betiltásához vezethet az Amerikai Egyesült Államokban – írja az AP.

US President Joe Biden answers questions about Israel after speaking about the Special Counsel report in the Diplomatic Reception Room of the White House in Washington, DC, on February 8, 2024 in a surprise last-minute addition to his schedule for the day. A long-awaited report cleared President Joe Biden of any wrongdoing in his mishandling of classified documents February 8, but dropped a political bombshell by painting the Democrat as a "well-meaning, elderly man with a poor memory."
The report removed a legal cloud hanging over Biden as he seeks reelection in a contest expected to be against Donald Trump -- who is facing a criminal trial for removing large amounts of secret documents after he lost the White House, then refusing to cooperate with investigators. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
Fotó: AFP

A hírügynökség emlékeztet rá, hogy előző nap, csütörtökön a kongresszus egyik bizottságában egyhangúlag elfogadott jogszabály arra szólítja fel a kínai ByteDance-t, hogy váljon meg a TikTok tulajdonjogától – ellenkező esetben gyakorlatilag az egyesült államokbeli betiltásával kell szembenéznie. Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke is támogatja a törvényjavaslatot, és jelezte, hogy hamarosan általános szavazásra kerül a képviselőházban.

Ha elfogadják, aláírom

– mondta Biden, amikor az újságírók megkérdezték a jogszabályról. A Fehér Ház technikai támogatást nyújtott a törvényjavaslat kidolgozásához, bár a sajtótitkár, Karine Jean-Pierre a hét elején azt mondta, hogy a TikTok-törvényen „még dolgozni kell”, amíg olyan szintre jut, hogy Biden elnök támogathatja.

Az eset mindenesetre annak fényében furcsa, hogy az újraválasztásra készülő elnök kevesebb mint egy hónapja, február 11-én indította el a TikTok-fiókját, amelyen keresztül a fiatal szavazókat próbálja megszólítani.

Az AP szerint Donald Trump volt elnök, a republikánusok valószínű jelöltje csütörtökön egy bejegyzésben nyilatkozott arról, hogy ellenzi a betiltást, mert szerinte az segítené a rivális Facebook közösségi médiaplatformot. Trump azután tiltakozott a jogszabály ellen, hogy elnöksége késői szakaszában végrehajtói intézkedést adott ki – majd visszavonta – a TikTok és egy másik népszerű alkalmazás, a WeChat betiltására – írja az amerikai hírügynökség.