Célunk a közép-kelet-európai régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává építeni a Waberer’st – mondta Barna Zsolt, a Waberer’s elnök-vezérigazgatója a cég tavalyi, rekorderedményét ismertető sajtótájékoztatón. A cégvezér kifejtette: a vállalat hatezer embert foglalkoztat jelenleg, 2900 kamionnal rója az utakat, és 230 ezer négyzetméteres raktárkapacitással rendelkezik.

autopalya waberer's (1)20220527 Magyarország
Autópálya illusztráció
fotó: Darnay Katalin DK
Szabad Föld20220527 MagyarországAutópálya illusztrációfotó: Darnay Katalin DKSzabad Föld
Magasabb osztalékot fizet az idén a Waberer’s / Fotó: Darnay Katalin

A tavalyi éves eredményeit tegnap késő este közzétevő Waberer’s 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét 2023-ban. A cég nettó eredménye 29,7 millió euróra nőtt. A társaság vezetőségének javaslata szerint 

részvényenként bruttó 120 forint osztalékot fizethet.

A Waberer’s első számú szolgáltatási területe továbbra is a nemzetközi fuvarozás és szállítmányozás, ugyanakkor fontosnak tartják a komplex logisztikai szolgáltatások (a WSZL-en keresztül), illetve a biztosítási szegmens további fejlesztését is. 

A távlati cél a Waberer’s logisztikai fókuszú vállalattá alakítása, a fő fókusz jelenleg a hazai fejlesztési törekvéseken van, 2027-ig bezárólag viszont a KKE-régióbeli kapacitásbővítés is fontos szerepet tölt be. A logisztikai szegmens árbevétele tavaly 5,2 százalékkal 209,8 millió euróra, míg EBIT-eredménye 37,3 százalékkal 15,3 millió euróra emelkedett. 

A 2027-ig tartó stratégiai célok további elemei közé a cég az EBIT 61 millió euróra, a bevételnek pedig 1163 millió euróra duzzasztása is szerepel.

A Waberer’s flottája továbbra is a legfiatalabb a régióban.

Minden fejlesztés az ESG, azaz zöldmegfelelési kritériumok mentén zajlik a cégnél, a zéró emissziós szállítási módok előnyben részesítése, és a kibocsátáscsökkentés stratégiai elhatározás a Waberer’s részéről – mondta Barna Zsolt elnök-vezérigazgató, hozzátéve, hogy a cégnél a legmagasabb a női munkavállalók aránya a hazai piacon, a vonzó munkahely megteremtése ugyanis szintén kiemelten fontos a vállalat számára. Stratégiai céljaik közé tartozik az Országos Logisztikai Hálózat, azaz egy saját raktárhálózat létrehozása is.

Az ellátási láncok biztosítása érdekében a vállalat a tágabb piaci ügyfélkör lefedése helyett egy szűkebb partnerkör igényeinek teljes körű kielégítésére kíván koncentrálni – tette hozzá Tóth Szabolcs, a Waberer’s pénzügyi vezetője. A cég számára azért fontos a regionális terjeszkedés is, ennek egyik fontos lépése volt a szerbiai MDI felvásárlása, mely elsődlegesen FMCG termékek raktározásával és szállítmányozással foglalkozik, belgrádi raktárral. A tranzakció lezárása az idei első félév során várható.

A tavalyi eredmények közül Tóth Szabolcs a rekordot jelentő, 43 millió eurós EBIT-eredményt, illetve azt emelte ki, hogy a cég mindhárom szegmensében növelni tudta árbevételét, hozzátéve, hogy a biztosítási ágazat bevétele 14 százalékkal 61 millió euróra, EBIT-je pedig 18,6 millió euróra bővült.

Az idei várakozások közé az EBIT stabilan 40 millió euró felett tartása sorolható elsődlegesen, az első negyedév eredményét ugyanakkor az útdíjak drasztikus emelkedése negatívan befolyásolhatja majd. Az év további részére stabilizálódó európai termelést és hazai fogyasztást várnak, így az idei év várakozásaik szerint megfelelhet majd a tavalyi számoknak is.

A Waberer’s részvényei továbbra is alulértékeltek

– emelte ki Barna Zsolt, emlékeztetve, hogy a cég az idén a tavalyinál 20 százalékkal magasabb, 120 forintos osztalékot fizethet majd. A Posta biztosítók pályázatával kapcsolatban a cégvezér kiemelte: a Waberer’s ezekben a tenderekben továbbra is versenyben van, ennél többet azonban Barna Zsolt nem árult el.