Izgalmas hét elé néznek a tengerentúli tőzsdék, amennyiben igazi nagyágyúk jelentenek. A „nagy hetes” (Magnificient Seven) vállalatcsoportból a Tesla, a Microsoft, a Meta (Facebook, Instagram) és az Alphabet (Google) teszi közzé negyedéves számait. Ami kulcsfontosságú információt adhat a részvényrali további esélyeiről. Különösen, hogy a csoport nagy indexsúlya miatt döntően befolyásolhat olyan benchmarkokat, mint például a széles piacot leképező S&P 500.

California,,Usa,-,1st,May,2023:,Tech,Giants,-,Google
Fotó: Shutterstock

Annál is nagyobb figyelem kíséri most a csoport eredményeit, mert az S&P 500 az elmúlt hetekben kissé visszacsúszott, s az idei teljesítménye 5 százalék alá süllyedt, miközben a vártnál ragadósabb és feszesebb egyre messzebb tolja a Fed kamatcsökkentését. Ráadásul a részvények hónapok óta tartó emelkedése historikusan drágává tette az indexet egy olyan időszakban, amikor a kincstári hozamok emelkedtek. Az LSEG Datastream szerint az S&P 500 határidős árfolyam/nyereség mutatója ugyan némileg mérséklődött ebben a hónapban, de még mindig 20-szoros a szorzó, ami jóval meghaladja a hosszú távú 15,7-es átlagot.

Pszichológiailag lenne fontos, hogy a vállalatok legalább hozzák vagy felülmúlják a várakozásokat

– mondta David Katz, a Matrix befektetési igazgatója.

Szétesett a „nagy hetes”

A tavalyi nagy menetelés után az idei évben ellentmondásos a „nagy hetes” produkciója. Kedden jelent a Tesla, melynek az idei teljesítménye eddig bő 40 százalékos zuhanás. A szerdán jelentő Meta viszont csaknem 40 százalékot emelkedett ebben az évben. Ehhez képest a csütörtökön riportáló Alphabet közel 12 százalékot ment eddig, a Microsoft pedig több mint 7 százalékot. A következő héten jelent az eddig 11 százalékot eső Apple és a 16 százalékot emelkedő Amazon. A csoport üdvöskéjére, az 58 százalékos pluszban lévő Nvidia számaira pedig május 22-ig kell várnia a piacnak. 

Az UBS stratégái úgy számolnak, hogy 

az EV-piaci aggodalmaktól és a Teslától tisztított „nagy hatos” bevételei 42 százalékkal nőhettek az első negyedévben.   

A Tesla esetében már az előjelek sem kedvezőek. A a hétfői amerikai tőzsdenyitás előtti kereskedésben is bő 3 százalékot esett, mert a kínai árháborúban újabb engedményre kényszerült.  

Míg Anthony Saglimbene, az Ameriprise Financial vezető piaci stratégája úgy véli: egy olyan környezetben, ahol nagy a bizonytalanság a Fed kamatpolitikájával kapcsolatban, s bőven van geopolitikai feszültség, döntő tényező lehet a részvénypiacon, hogy mik a vállalatok növekedési kilátásai.

Talán nem is annyira az eredményekre kíváncsiak a befektetők, sokkal érdekesebbek lehetnek a prognózisok.