Az amerikai jegybank, azaz a Federal Reserve is kamatcsökkentéseket ígér, a piac kamatvágásokra számít, ám a kincstári hozamok, melyek a jelzálogkamatok és más hitelfelvételi költségek fő mozgatórugói, folyamatosan emelkednek. Ráadásul, az emelkedés tavaly december óta trendszerű – mindez sokakat meglepett a Wall Streeten, mert a hozamok csökkenésére számítottak. Az átlagamerikaiak pedig a magas szinten ragadt jelzálogkamatok miatt frusztráltak.

Dow Plunges Over 500 Points As Government Bond Yields Cross 3 Percent Mark
Fotó: Getty Images

A héten az irányadó 10 éves amerikai kincstárjegy hozama 4,2 százalék felett is járt, szemben a tavalyi év végi 3,86 százalékkal. Emiatt a 30 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata is magasabb a decemberinél.  

A kincstárjegyek hozama, amely a kötvényárak esésekor emelkedik, azt tükrözi, hogy a befektetők szerint 

a Fed irányadó rövid lejáratú kamatlába átlagosan mit mutat a élettartama alatt.

Ez egyben meghúzza a jelzálogkamatok és más fix kamatozású adósságok költségének alsó határát.

Jelenleg a Fed rövid lejáratú kamatlába 5,25 és 5,5 százalék között mozog, ami 23 éves csúcs. Korábban a befektetők arra számítottak, hogy a Fed már az idén hatszor vág kamatot, s ily módon 3,75–4 százalékra mérséklődik az irányadó ráta. A januári és februári inflációs adatok azonban a vártnál ragadósabbak, most a legfeljebb három kamatvágásnál tart a piac, vagyis a ráta 4,5 és 4,75 százalék közé süllyedhet az év végéig.

A jegybankárok medián előrejelzése is három kamatcsökkentést jelez az idei évre. 

Később érkezik az első kamatvágás, s idén a korábban vártnál kevesebb csökkentés lesz, ami a magasabb tízéves hozamok mellett szól

– vélekedett Jeffrey Cleveland, a Payden & Rygel vagyonkezelő elemzője. 

A tízéves amerikai kincstárjegy hozama 2023-tól
 

A Fed végső célja, hogy olyan szintre csökkentse a kamatlábakat, ami 

sem nem serkenti, sem nem lassítja a növekedést.

De nagyon bizonytalan, hogy mi is valójában ez az úgynevezett semleges kamatszint. Sőt, valószínű, hogy magasabbra kúszott, mint ahogy azt korábban gondolták.

Nagyban folyik a vita, hogy vajon hol lehet a 10 éves hozam felső határa. Emlékezetes, hogy tavaly ősszel 5 százalék körüli értékkel, 16 éves csúcsra kúszott, amikor a gyorsult, s a befektetők további kamatemelésektől féltek. Ma már ettől nem tartanak. Most a legvalószínűbb plafon a 4,5 százalék lehet. De John Madziyire, a Vanguard kötvénypiaci vezetője úgy véli: már 4,35 százalékos hozamnál érdemes belevenni az amerikai kincstárjegyekbe. Mert úgy véli, ezen a ponton már fordulhat az árazás, ami ellentétesen mozog a hozammal.