Az erős évkezdést követően februárban is jelentősen gyarapították a hazai megtakarítók a befektetési alapokban fialtatott vagyonukat.

befektetés
Sorozatban 22. hónapja döntött új csúcsot a befektetési alapok vagyona / Fotó: Shutterstock

A januári 3,3 százalék után 3,4 százalékkal 19 340 milliárd forintra hízott a befektetési jegyekben lévő összvagyon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett legfrissebb adatai alapján. Ez természetesen újabb csúcsot is jelent az eszközosztály hazai történetében, melynek sikersorozata immár 22. hónapja tart.

Az újabb, 638 milliárd forintos gyarapodás java részben a frissen lekötött megtakarításoknak köszönhető. 

A kiemelkedő befektetési kedvet jelzi, hogy sorozatban a harmadik egymást követő hónapban haladta meg a nettó értékesítés a 400 milliárdos szintet: 

  • tavaly decemberben 412 milliárd forintot, 
  • idén januárban 451 milliárdot, 
  • februárban pedig 411 milliárd forintot vittek az alapkezelőkhöz.

Az élelmesek sokat nyertek a forint leértékelődésén is

A piaci árfolyam-emelkedés közel 150 milliárd forinttal gyarapította a befektetőknek, de a forint gyengülése is mintegy 80 milliárd forintot hozott a konyhára. A fejlett és a fejlődő piaci tőzsdéken is 4 százalék feletti átlagos hozamokat lehetett elérni, a hazai BUX-index pedig 3 százalékot lépett előre. 

Az euró 2,3 százalékot erősödött a magyar fizetőeszközhöz képest februárban, ez pedig számottevően megdobta a közös európai devizában tartott befektetések forintban kifejezett értékét.

A kötvények továbbra is tarolnak, újra népszerűvé váltak a vegyes eszközök

Ami a befektetői igényeket illeti, a kötvények iránti kereslet továbbra is elsöprő, az ilyen kitettséget alapokból 202 milliárd forintnyit táraztak be a megtakarítók. A hozamokkal együtt 4 százalékkal hízott meg a legnagyobb, közel 6400 milliárdos vagyonnal rendelkező kategória.

Idén reneszánszukat élik a korábban kedvelt, ám az utóbbi két évben jobbára hanyagolt vegyes alapok is. A termékkategóriába januárban 62, februárban pedig 76 milliárd fontot fektettek. 

Utóbbi 2017 októbere óta, vagyis több mint hat éve a legnagyobb mértékű tőkebeáramlást jelenti. Nagyrészt ennek köszönhetően 5 százalékkal ugrott meg az itt kezelt összvagyon.

A harmadik legnagyobb eszközértékű ingatlanalapokba 33 milliárd forint megtakarítást vittek, amit a hozamok és a devizaárfolyamok alakulása hasonló összeggel gyarapított, 2 százalékos bővülést eredményezve februárban.

Busás hozamot szállítottak a részvényes befektetések

A részvényalapok 27 milliárd új megtakarítást tudtak felszívni a piacról, az alapkezelők tevékenysége ezt azonban többszörösen visszahozta, 70 milliárd forint árfolyamnyereséget szállítva a tulajdonosoknak. Ezt további 12 milliárd forint devizapiaci árfolyam-emelkedés tette teljessé, így a kockázatosabb, második legméretesebb eszközkategória kifejezetten erős hónapot zárhatott, közel 2,5 százalékos gyarapodással.

A származtatott alapok vagyona 6 százalékkal ugrott meg, főként a kategóriánál kiugrónak számító, 45 milliárd forintnyi frissen beérkező tőke következtében. A hozamok 13 milliárd forinttal járultak hozzá az erős tél végi teljesítményhez.

A pénzpiaci termékek csendes hónapot zártak, mindössze ötmilliárd forintnyi megtakarítást mozgatott meg a likvid, alacsony rizikójú kategória, a hozamok pedig ennél is csendesebben alakultak, mindezek eredőjeként bő 1 százalékos bővülésre futotta az eszköztípustól.

 

A legkisebb, mindössze 23 milliárd forint útját egyengető garantált alapok a beérkező kétmilliárd forint megtakarítással tudtak arányaiban jelentős, 10 százalékos bővülést felmutatni.