Jó évük volt a külföldön is aktív legnagyobb magyar tőzsdei cégeknek, a Mol, a Magyar Telekom és a Richter csúcsvezetői ennek megfelelően bőkezű juttatásban részesültek tavaly – derül ki a három hazai társaság éves rendes közgyűlésére benyújtott dokumentumokból.

200910_1016_DCS
Hernádi Zsolt Mol-vezér több pénzt vihetett haza tavaly, mint a Richtert vezető Orbán Gábor és Rékasi Tibor Telekom-vezér együtt / Fotó: Dömötör Csaba, Kallus György, Vémi Zoltán

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója közel egymilliárd forintot keresett tavaly az olajtársaság élén. Ebből 210,6 millió forintot alapbérként vett fel, amit 776 ezer forintos béren kívüli juttatás egészített ki.

Hernádi Zsolt egymilliárd forintot keresett a Mol élén

Hernádi juttatási csomagjának nagyobb részét – négyötödét – a teljesítményhez kötött juttatások tették ki, a különböző rövid és hosszú távú ösztönző javadalmazás keretében összesen 228 157 Mol-részvénnyel honorálták tevékenységét, összesen 775 millió forint értékben. A Mol igazgatóságának elnökeként további 94 millió forint honorárium is megillette a csúcsvezetőt. 

Mindent egybevetve tehát 1081 millió forintot vihetett haza 2023-ban a Mol-vezér.

Hernádi Zsolt 2022-ben még csupán 284,7 millió forintot vihetett haza, egy év alatt tehát csaknem négyszeresére ugrott vállalatvezetői juttatása.

Bőkezű részvénycsomaggal díjazták a Richter vezetőjét

Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatójának juttatási csomagja 9 százalékkal, 287 millió forintra nőtt tavaly. A gyógyszergyártó társaság vezetéséért 64,5 millió forint alapbért és ezt további 21 millió forinttal kiegészítő fix juttatásokat vehetett fel. A díjazás 70 százalékát a részvényes ösztönzők adták itt is, összesen 201 millió forint értékben.

A gyógyszercég igazgatóságának elnöki tisztjéről idén márciusban távozó Bogsch Erik 2023-ban 84,1 millió forintot vehetett fel a Richtertől, ami 30 százalékkal soványabb összeg az egy évvel korábbinál. Mindez 25 milliós alapfizetésből, 38 milliós részvényjuttatásból, valamint tiszteletdíjból és egyéb kiegészítő juttatásokból állt össze. 

alatti mértékben nőttek a jótékonykodó Telekom-vezér juttatásai

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom CEO-ja 465,1 millió forinttal gazdagodott munkahelyén, ez 7 százalékos – 31,1 millió forintos – emelkedés 2022-höz képest. A 105 milliós alapbér mellett 13,5 millió forint béren kívüli juttatást is kapott, keresetének háromnegyedét azonban az ő esetében is a teljesítményalapú ösztönzők adták. Az utóbbiak összesen 346,6 millió forintot hoztak a konyhára.

A távközlési cég igazgatósági tagjaként további hatmillió forint is megilletné Rékasit, aki azonban ezt nem vette fel, hanem jótékony célra ajánlotta fel a havi félmillió forintos tiszteletdíjat.

Csányi Sándor, a fekete ló

A bankokra vonatkozó eltérő közzétételi kötelezettség miatt azt nem tudni, hogy Csányi Sándor az OTP elnök-vezérigazgatójaként mennyi pénzt vihetett haza. Annyi bizonyos, hogy a Mol igazgatóságának független alelnökeként 2023-ban összesen 93,4 millió forintot kapott tiszteletdíj, béren kívüli juttatások, részvény- és készpénzjuttatások formájában. Ez 16,7 millió forinttal bőkezűbb kifizetés a tavalyelőttihez képest.