A gazdasági és geopolitikai viszontagságok ellenére jó évük volt tavaly a legnagyobb magyar tőzsdecégeknek, amelyek az őket terhelő különadók mellett is bőkezűen honorálták csúcsvezetőik teljesítményét 2022-ben az éves rendes közgyűlésre benyújtott dokumentumok alapján.

Close up of businessman adjusting necktie
Fotó: RunPhoto

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatójának járandósága – a 2022-es rekorderedmény ellenére – 29 százalékkal csökkent tavaly, ám így is 284,7 millió forintot keresett az olajtársaság élén. 

Ennek több mint felét, 156 milliót alapbérként vehetett fel a társaság első számú vezetője, amit 800 ezer forintos béren kívüli juttatás egészített ki.

A teljesítményhez kötött javadalmazási programon keresztül 54 milliós részvénycsomag is megillette Hernádit, akit a régiós szinten is meghatározó energiavállalat igazgatósági tagjaként további 14,7 millió tiszteletdíjban is részesült. Utóbbi pozíciójához egy közel 20 milliós készpénzbeli és egy bő 39 millió forint összértékű részvénycsomag társult.

A nyugati olajcégeknél milliárdos kifizetések jellemzőek

A régiós olajcégek esetén a legfrissebb adatok ugyan még nem állnak rendelkezésre, a 2021-es adatokból viszont kiderül, hogy a Mol lengyel versenytársa, a PKN Orlen vezérigazgatója is nagyjából hasonló volumenű juttatásban részesült: Daniel Obajtek 186 millió forintnak megfelelő juttatási csomaggal gazdagodott.

A nyugati cégek természetesen itt is más kategóriát képviselnek. Az OMV vezetését 2021-ben, év közben átvevő Alfred Stern 664 millió forintnak megfelelő kompenzáció mellett állhatott munkába. Elődje, Rainer Seele viszont – egy méretes részvényjuttatásnak is köszönhetően – összesen 2,1 milliárd forintot keresett az osztrák olajcég élén töltött utolsó évben. A BP és a Shell vezérigazgatója is nagyságrendileg ekkora, több milliárd forintnyi juttatásban részesült.

Az Egyesült Államoktól Oroszországig több nagy piacra exportáló Richter sem fukarkodott a csúcsvezetői juttatásokkal. Orbán Gábor vezérigazgató összes juttatása 5,5 millió forinttal nőtt tavaly, így 262,7 milliót vihetett haza.

Ebből 78 milliót adtak a fix juttatási elemek (57,8 milliós alapbér és az azt kiegészítő 8,5 milliós tiszteletdíj, 6,5 milliós béren kívüli juttatások, 1,2 millió forintos önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás, valamint további, közel négymilliós egyéb járandóságok). A teljesítményfüggő, változó javadalmazási elemek ennél lényegesen nagyobb tételt, 184,7 millió forintot jelentettek.

Bár a Magyar Telekom tőzsdei mérete és régiós szerepe elmarad előbbi két nagyvállalatétól, a távközlési vállalat vezérigazgatói kompenzációs csomagjában ennek nyoma sincs. Rékasi Tibor ugyanis 434 millió forintot keresett tavaly a cég élén.

A 102,7 millió forintos éves alapbért 13,7 milliós béren kívüli juttatással is megfejelte az MTel, a juttatások közel háromnegyedét azonban – a Richterhez hasonlóan – itt is a teljesítményalapú elemek adták, 317,5 milliót. 

A blue chipek közül az OTP kilóg a sorból, miután a bankokra más közzétételi kötelezettség vonatkozik, így nem is közölték a vezetői fizetéseket. Csányi Sándor OTP-vezér esetén ezért csak azt tudhatjuk, hogy a Mol igazgatóságának külsős tagjaként 76,7 millió forintot kapott tavaly.