A kormány tervei szerint június 30. után is érvényben marad a kamatstop, ami rossz hír a kereskedelmi bankoknak, részben ezzel is indokolható, hogy az OTP-részvények árfolyama negatívba fordult.

Fotó: Nemes János / MTI

Fel kell készülni arra, hogy július elseje után is marad a kamatstop – mondta Nagy Márton miniszter a Világgazdaság és a Figyelő TOP200 győri rendezvényén csütörtökön. A tárcavezető hozzátette, a kamatstop intézményéből ki kell jönni előbb-utóbb, de még korai, ugyanis a fogyasztás helyreállását negatívan érintené a kivezetése.

A jelzáloghitelekre 2021 óra van érvényben felső kamatplafon, az intézkedést a kormány több alkalommal meghosszabbította, a jelenlegi állapot szerint június 30-ig hatályos.

A rendeletek értelmében:
   • Az érintett hitelekre és pénzügyi lízingekre 2022. január 1. és 2024. június 30. között nem lehet magasabb az alkalmazott referencia-kamatláb a 2021. október 27-én érvényes referencia-kamatlábnál.
   • A 3,4 és 5 éves kamatperiódusú, rögzített hitelkamatú, nem kamattámogatott jelzáloghitelekre 2022. november 1. és 2024. június 30. között nem lehet magasabb a kamatváltoztatási mutató számítása során alkalmazott referencia-kamatláb a 2021. október 27-én érvényes referencia-kamatlábnál.

Az Erste Bank magyarázata szerint a kamatstop nem a kamatot rögzíti, hanem a kamatszámítás alapját képező mögöttes referencia-kamatlábakat. Ezzel a kamatemelés mértékét korlátozzák, nem pedig a kamatemelést tiltják.

Az OTP Bank részvényeinek árfolyama 0,9 százalékkal csökkent csütörtökön.

Egyébként az OTP csoporton belül nem csak az anyabank érintett a kamatstop által, az intézkedést Szerbiában is bevezették. 2024 első felére az OTP Bank a kamatstop miatt 8,3 milliárd forintos negatív hatással számolt.