A keddi meredek zuhanás után szerda délelőtt csökkenek az euróövezeti kötvényhozamok, míg az euró-dollár kereszt stabilan tartja magát az 1,08-as szint alatt, azaz úgy tűnik, kezd megnyugodni a piac néhány órával azelőtt, hogy az övezet márciusi inflációs adatait várhatóan közzéteszik – írja a Reuters.

Money,Background,(500,Euro,Version)
Optimista az eurózónás kötvénypiac / Fotó: Shutterstock

A német 10 éves kötvényhozam, az eurózóna tulajdonképpeni referenciahozama, azaz benchmarkja, legutóbb 3 bázisponttal (bps) 2,382 százalékra mérséklődött, miután a hozam 12 bázisponttal emelkedett kedden, csatlakozva a hétfői meredek amerikai hozamemelkedéshez.

A piac arra számít ezek szerint, hogy a 11 órakor megjelenő márciusi inflációs adat továbbra is 2,6 százalékot jelezhet, sőt egyes közgazdászok szerint az egyes országok áradatai még alacsonyabb szintet is valószínűsíthetnek.

A tízéves német állampapírhozam alakulása 2023-tól
 

A német kétéves kötvényhozam alig változott, 2,811 százalékon állt reggel. A hozam érzékenyen reagál az Európai Központi Bank kamatvárakozásaira, idén eddig 39 bps-sel emelkedett.

Olaszország 10 éves kötvényhozama 3 bázisponttal 3,777 százalékra mérséklődött eközben. Az olasz és a német 10 éves hozamok közötti – a piacon árgus szemmel figyelt – különbség, azaz spread 138 bázisponton állt, ami a március közepén mért több mint kétéves mélypontról, 115 bázispontról emelkedett azóta idáig.