BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre lassabb ütemben emelkednek az árak Németországban

Márciusban tovább csökkent az infláció.

Az előrejelzéseknek és az előzetes becsléseknek megfelelően márciusban 2,2 százalékra csökkent az éves infláció Németországban, míg februárban 2,5 százalékos ütemet mértek. 

2021 májusa óta a mostani a legalacsonyabb ráta, egyre közelebb van az Európai Központi Bank által meghatározott, az árstabilitást jelentő 2 százalékos célhoz.  

 

Coins,And,Banknotes,On,Table,Against,European,Union,Flag,,Closeup
infláció, 
euró,
Fotó: Shutterstock

Kedvező hír az is, hogy az unióban egységes metodika alapján számolt, EU-harmonizált mutató is 2,3 százalékra csökken, ami szintén csaknem három éve a legalacsonyabb szint. A konszenzus ennél valamivel magasabb, 2,4 százalék volt.

Az adatok az energiaárak további, gyorsabb ütemű esése következtében csökkennek. 

Meghatározó az adatsorban az élelmiszerek árának változása, a Szövetségi Statisztikai Hivatal ezen a területen 0,7 százalékos csökkenést mért, az elmúlt csaknem tíz évben először. A szolgáltatások ára közben enyhén emelkedett.

A gyorsan változó energiaárak és élelmiszerek ára nélkül számolt maginfláció 3,3 százalékra csökkent, ami 2022 júniusa óta a legalacsonyabb érték.

A németországi infláció alakulása alapvetően a magyar gazdaságra is kedvező lehet,

ugyanis a beszállítói hálózatok miatt számtalan magyar cég rendelésállománya nagymértékben függ a németországi folyamatoktól. A másik oldalról nézve – ha az infláció csökkenését a fogyasztás visszaesése okozza – az már kevésbé kedvező képet fest az exportőröknek a jövőbeli rendelésállományukról. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.