Az előrejelzéseknek és az előzetes becsléseknek megfelelően márciusban 2,2 százalékra csökkent az éves Németországban, míg februárban 2,5 százalékos ütemet mértek. 

2021 májusa óta a mostani a legalacsonyabb ráta, egyre közelebb van az Európai Központi Bank által meghatározott, az árstabilitást jelentő 2 százalékos célhoz.  

 

Coins,And,Banknotes,On,Table,Against,European,Union,Flag,,Closeup
infláció, 
euró,
Fotó: Shutterstock

Kedvező hír az is, hogy az unióban egységes metodika alapján számolt, EU-harmonizált mutató is 2,3 százalékra csökken, ami szintén csaknem három éve a legalacsonyabb szint. A konszenzus ennél valamivel magasabb, 2,4 százalék volt.

Az adatok az energiaárak további, gyorsabb ütemű esése következtében csökkennek. 

Meghatározó az adatsorban az élelmiszerek árának változása, a Szövetségi Statisztikai Hivatal ezen a területen 0,7 százalékos csökkenést mért, az elmúlt csaknem tíz évben először. A szolgáltatások ára közben enyhén emelkedett.

A gyorsan változó energiaárak és élelmiszerek ára nélkül számolt maginfláció 3,3 százalékra csökkent, ami 2022 júniusa óta a legalacsonyabb érték.

A németországi infláció alakulása alapvetően a magyar gazdaságra is kedvező lehet,

ugyanis a beszállítói hálózatok miatt számtalan magyar cég rendelésállománya nagymértékben függ a németországi folyamatoktól. A másik oldalról nézve – ha az infláció csökkenését a fogyasztás visszaesése okozza – az már kevésbé kedvező képet fest az exportőröknek a jövőbeli rendelésállományukról.