Kiugró első negyedéves növekedésről és egy kisebb osztalékblamázsról számolt be a hétfői tőzsdezárást követően a Duna House.

duna house
Felpörgött a Duna House / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

 

Felpörögtek a Duna House piacai

A kedvező hírekkel kezdve: az ingatlancég olasz hitelközvetítési bevételei 6 százalékkal nőttek euróban számolva éves bázison. A csoport eközben jelentős együttműködési megállapodást írt alá a Professione Casa olasz ingatlanközvetítő hálózattal, amelytől fokozatosan erősödő, számottevő szerves növekedést vár Itáliában.

Idehaza folytatódtak a tavalyi első negyedévi piaci mélypont után megindult pozitív folyamatok, minden fő szegmens szignifikánsan bővült év per év alapon. A vállalat franchise ingatlanközvetítői forgalma 56 százalékkal emelkedett, míg a saját irodák bevétele 63 százalékkal ugrott meg. Ezzel egyidejűleg a magyar piacon 121 százalékkal lőtt ki a hitelezési volumen, és a hiteligénylési adatok további növekedést vetítenek előre a második negyedévre is.

Csúcson a lengyel hitelközvetítési üzletág 

A lengyel szegmens továbbra is kirobbanó teljesítményt mutat, mint eddig is a 2022. utolsó negyedévi mélypont óta, amelyet részben a kedvező makrokörnyezet, részben az államilag támogatott hitelprogramok vezérelnek. A franchise ingatlanközvetítés 52 százalékkal bővült, míg a saját irodás ingatlanközvetítés 6 százalékkal gyarapodott. A lengyel hitelközvetítési üzletág 232 százalékkal pörgött fel, új csúcsra érve.

A hitelpiaci fordulatot segítette, hogy a fix kamatozású hitelek esetében a szabályozó hatóság könnyített a folyósítás feltételein, valamint hogy július elején elindították a 45 év alatti, első lakásukat vásárló hitelfelvevőket segítő First Home programot.

Bár az utóbbi program keretösszege év végével kifutott, a folyósítások még az első negyedévben is áramlottak a piacra. Mivel azonban a hitelfolyósítást időben megelőzi az ingatlanvásárlási szerződés aláírása, a lengyel ingatlanpiacon érzékelt a minimális csökkenés már a program kifutásának tudható be. További állami támogatások csak az év második felére várhatók, így a következő egy-két negyedévben mérsékeltebb volumenekre lehet számítani Lengyelországban.

A cseh piacról annyit közölt a cég, hogy saját irodái 13,1 százalékkal nagyobb jutalékbevételt termeltek, mint egy éve, ám a viszonylag kis méretből adódóan ezek teljesítménye erősen ingadozhat az év hátralévő részében.

 

 

Kisebb lesz az de nem kell elsiratni a részvényeseket

Osztalékfronton mindeközben egy kisebb blamázst szenvedett el a Duna House, hiszen mint kiderült, kissé elszámolta magát a menedzsment a február 28-án bejelentett részvényenkénti 131 forintos visszaosztással. A hétfői tőzsdezárás után ugyanis bejelentették, hogy a részvényesek papírjaik után 124,82 forintot kapnak, ami persze még így is kiemelkedő, közel 12,5 százalékos hozamot biztosít a hétfői, kereken 1000 forintos záró árfolyamhoz mérten is, nem beszélve arról, hogy a bejelentés időpontjában még 700 forint körül kereskedtek a papírral.

A visszametszés oka, hogy a cégcsoport többszintű struktúrájában az ingatlanfejlesztést végző leányvállalatok pótbefizetései ilyen mértékben korlátozzák a kifizethető osztalékot.

A cég részvényei kedden délelőtt nagyjából előző napi, 1000 forintos záróáruk körül forogtak.