Mióta február 28-án a Duna House bejelentette, hogy a vártnál gyengébb éves eredményei dacára az akkori 700 forintos árfolyamához mérten – akkor –közel 19 százalékos hozamot nyújtó 131 forintos osztalékot fizet idén a tavalyi 107 forint után, az ingatlancég részvénykurzusa 47 százalékkal, 1030 forintra emelkedett.

210403_dunahouse_11
Mintha puskából lőtték volna ki a Duna House részvényeit / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A lendület ráadásul az utóbbi napokban nemhogy csillapodna, hanem ehelyett egyre magasabb fordulatszámra kapcsol. A csütörtöki záróértékéhez képest hétfő kora délutánig, azaz durván másfél nap alatt például közel 15 százalékot ralizott a papír.

A csoport 9 százalékkal növekvő, 32,8 milliárd forintos árbevétellel, ugyanakkor 29 százalékkal csökkenő, 3,2 milliárd forintos EBITDA-val zárta a tavalyi évet, adózott eredménye pedig 2,7 milliárd forint volt, ami éves viszonylatban 8 százalékos visszaesés.

A gyengülő eredményben a menedzsment szerint a csoport olasz érdekeltsége volt a ludas, hiszen az itáliai Hgroupnál az utolsó negyedévben átmenetileg teljesen leállt az EBITDA-termelés.

A vállalat azonban kedvezményes árak bevetésével év végére felpörgette a budapesti Forrest Hill lakóparkban meglévő lakásai értékesítését,

az év utolsó három hónapjában 617 millió forint árbevételt és 225 millió forint fedezetet generált csak ebből. 

A lakópark 154 lakásából amúgy év végére már csupán 24 maradt, ám ezek közül is 14 értékesítése folyamatban van, amit figyelembe vettek az osztalékjavaslat meghatározásakor is.

A Duna House árfolyama 2024. február 27-től
 

A Forrest Hill-lel közös telken viszont van még a Duna House-nak 57 lakása a MyCity Panoráma projektben. A cégvezetés mérlegeli ennek a telekrésznek az eladását.

A Forest Hill projektből és a befektetési ingatlanportfólió teljes értékesítéséből várt további 3 milliárd forint cash flow-t az igazgatóság osztalékfizetésre vagy akvizíciókra kívánja fordítani.