Pénz- és tőkepiac

Elakadt a forint – pénteken dőlhet el az irány, a nyaralni tartók is képbe kerülhetnek

Nagy menetelésen van túl az elmúlt hónapban a hazai deviza, most a 384-es szint letörésével próbálkozik az euró-forint.

A 384–385 forint közötti szinteken kereskednek hétfőn az euróval, volt pár kötés a reggeli órákban 384 alatt is, de egyelőre megakadt a hazai deviza múlt heti lendülete.

Hungarian,Forint,Euro,Exchange,Rate:,Hungarian,Forint,And,Euro,Coins
Forint: 2 százalékkal sikerült egy hónap alatt erősödni az euróval szemben / Fotó: Shutterstock

Ezzel együtt aligha lehet panasz a magyar fizetőeszközre: az elmúlt egy hónapban az euróval szemben 2 százalékot sikerült erősödni, a dollárral szemben pedig 3,1 százalékkal. Jó hír, hogy a jegyzés folyamatosan távolodik a 200 napos mozgóátlagtól. 

Az éves csúcshoz azonban még egy nagyobb roham kellene: 377,6-ig kellene eljutnia az euró-forint keresztárfolyamnak. 

A magyar deviza teljesítményét a következő hetekben a Magyar Nemzeti Bank is árgus szemekkel kísérheti, hiszen lényegében a forinton múlik, hogy a következő kamatcsökkentés 25 vagy 50 bázispontos lesz-e (a kamatdöntő ülés időpontja június 18.)

Mi mozgathatja az árfolyamot a héten?

– csütörtökön érkezik az amerikai GDP-adat második becslése, az elemzők az előzetes első negyedéves adatokhoz képest alacsonyabb értékekre számítanak
– pénteken a Moody’s felülbírálhatja a magyar adósbesorolást, amely jelenleg Baa2, stabil kilátással

A forint erősödése mellett szólhat, ha folytatódik a dollár gyengélkedése. Ugyanakkor a ellene is szólnak érvek: az elmúlt hetekben sokat és látványosat erősödött a forint és a régiós devizák, így napirenden lehet valamiféle korrekció.  

Csökken a magyar kamatelőny, de a régióban a magyar eszközök hozzák a legtöbbet

A magyar devizára a kötvénypiaci folyamatok is hatással vannak, ahogy szűkül a magyar eszközök kamatelőnye, úgy párologhatnak el a vevők a forint piacáról. Ilyen szempontból nem túl előnyös, hogy hat hónapos rekordra kerültek a német hozamok, a 2 éves bund hozama hétfőn 3,08 százalék, az egyévesé pedig 3,43. Utóbbi a magyar 12 hónapos diszkontkincstárjegy-hozamnál (6,7 százalék) 327 bázisponttal alacsonyabb. A lengyel 1 éves hozam 5,05 százalék, a cseh 4,39 százalék, Romániában pedig 6,05.

Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója a Világgazdaságnak írt véleménycikkében is arról ír, hogy a kamatvárakozások a régiós piacokon Magyarországon csökkentek leginkább: az elmúlt egy hónapban a kétéves magyar kamatswap 7 százalék fölötti szintekről 6,5 százalékra csökkent, míg a mérséklődés Lengyelországban csupán néhány bázispont volt, Csehországban pedig egyenesen a kamatvárakozások emelkedéséről beszélhetünk a kétéves swap rátát tekintve.

Ezzel a forint kamatelőnye csökkent a legnagyobb mértékben a régióban.

 

 

forint Moody ’ s kereskedik deviza
Kapcsolódó cikkek