Pénz- és tőkepiac

Egyetlen poszttal beszakította a pesót és a kötvénypiacot is a kolumbiai elnök

Gustavo Petro bejelentette, hogy ha nem emeli meg a törvényhozás az adósságplafont, akkor befagyasztja a kötvények hozamának kifizetéseit. A kolumbiai befektetőknek több sem kellett.

A kolumbiai peso és az ország kötvényei is földbe álltak, miután Kolumbia elnöke, Gustavo Petro bejelentette: ha a törvényhozás nem szavazza meg az adósságplafon megemelését, akkor kénytelen lesz befagyasztani a kötvények kamatának kifizetéseit – írta meg a Bloomberg.

a kolumbiai elnök Gustavo Petro,
Gustavo Petro, Kolumbia elnöke / Fotó: AFP

Alaposan megrémültek a kolumbiai piacok

Arról, hogy pontosan milyen kifizetéseket állítana le, nem árult el túl sok részletet az ország vezetője, mivel az X-en közzétett posztjában mindössze annyit szögezett le

ha a kongresszus nem emeli meg az adósságplafont, akkor vagy leállítom a kötvénykifizetéseket, vagy gazdasági vészhelyzetet hirdetek ki.

Az elnök fenyegetőzését látva a pénzügyminisztérium kiadott egy közleményt, amiben leszögezték, hogy magabiztosak a plafon megemeléséről szóló törvény elfogadását tekintve, a szakértők szerint erre még június 20. előtt sor is kerülhet majd. Az elnöki hivatal erre a közlésre már nem reagált.

Nem ez az első eset, hogy Petro alaposan ráijeszt a piacokra: korábban nem egyszer kifejezetten erősen kritizálta a jegybankot, sőt, egyszer már annak a lehetőségét is felvetette, hogy korlátozni fogja a tőke szabad ki- és beáramlását az országba, ha úgy hozza Kolumbia érdeke.

Alejandro Cuadrado, a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria latin-amerikai stratégája az ügy kapcsán úgy fogalmazott:

A zaj minden bizonnyal ezentúl is elég hangos lesz Kolumbiában, mivel hosszú idő van még hátra az elnök ciklusából, és nem egy problémát kellene leküzdeni a ciklus végéig. És ugyan az ország jogállamisági állása relatíve erősnek tekinthető, ez a fajta kormányzás azért rányomja a bélyegét az ország befektethetőségére.

A tervek szerint a kolumbiai törvényhozás 17,6 milliárd dollárral emelheti meg hamarosan az adósságplafont, melyet 2009 után 2013-ban, 2015-ben és 2020-ban is megtettek már.

 

 

kolumbiai adósságplafon kolumbia elnök kötvény
Kapcsolódó cikkek