BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Levághatják a Raiffeisent a dollárrendszerről

A nyereséges orosz leányvállalattól nem egyszerű megszabadulni, ám az is kulcsfontosságú, hogy a bank a jövőben is képes legyen dollártranzakciókat végrehajtani. A Raiffeisen dolgát nehezíti, hogy a kivonuláshoz az orosz hatóságok jóváhagyása is szükséges.

Figyelmeztette a Raiffeisen Bankot a szankciók betartását is felügyelő amerikai pénzügyminisztérium, hogy oroszországi üzleti tevékenységével azt kockáztatja, hogy elveszti a hozzáférését az amerikai pénzügyi rendszerhez.

Raiffeisen
Fotó: AFP

Erről a Reuters forrásai szerint egy május 6-án keltezett, Wally Adeyemo pénzügyminiszter-helyettes által írt levélben tájékoztatták az orosz bankot. Ez a legnagyobb nyugati pénzintézet, amely jelen van Oroszországban. 

A Strabag-üzletet ejtette a Raiffeisen

A levél nemcsak a Raiffeisen orosz tevékenységével kapcsolatban fogalmazott meg aggályokat, hanem annak az ügyletnek a kapcsán is, melynek keretében a bank segített volna a szankcionált Oleg Gyeripaszkának megszabadulni részesedésétől a Strabagban. Ezt az ügyletet azonban a Raiffeisen szóvivője szerint időközben elengedte az osztrák bank, továbbá jelentősen csökkentette oroszországi aktivitását, és lépéseket is tett a szankciókkal kapcsolatos kockázatok kezelésére.

Levelében Ademayo arról is ír, hogy a Raiffeisen oroszországi tevékenységének bővülése ellentmondana a bank ígéretének, mely szerint igyekszik szabadulni oroszországi érdekeltségeitől. Az amerikai pénzügyminisztérium második legmagasabb rangú képviselője felhívta a bank figyelmét, hogy 

a Raiffeisen azért vesztheti el a hozzáférését az amerikai bankrendszerhez, mert oroszországi tevékenysége miatt veszélybe sodorja az amerikai nemzetbiztonságot.

A Raiffeisen oroszországi leányvállalata azonban rendkívül nyereséges, még ha a profit hazahozása nem is feltétlenül triviális, és az országból való kivonuláshoz a banknak meg kell szereznie az orosz hatóságok jóváhagyását is. Az amerikai fenyegetés valóra válása esetén azonban a bank elveszítené lehetőségét arra, hogy dollárban denominált tranzakciókat hajtson végre. 

A Raiffeisenre már az Ukrajna elleni orosz invázió óta nyomás nehezedik, hogy szabaduljon meg orosz érdekeltségeitől.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.