Pénz- és tőkepiac

Nagy terveket sző a Mol horvát leánycége

Évi négyszázmillió dollár értékben hajt végre beruházásokat az INA. A horvát olajvállalat a megújuló energiának is nagyobb szerepet szán a jövőben.

A következő években éves szinten 400 millió dollár értékű befektetéseket tervez végrehajtani az INA finomítójának korszerűsítésére, a kutatás-termelés finanszírozására és a megújuló energiák felhasználásának erősítésére – írja a Bloomberg.

20221109 HorvátországINA benzinkút Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
A rijekai finomító fejlesztésével a horváton túl a környező országok dízeligényeit is kielégítené az INA / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Mol 49 százalékos tulajdonába tartozó horvát olajipari vállalat várhatóan 2025 közepére fejezi be az Adria partján fekvő rijekai finomítójának folyamatban lévő, 630 millió eurós korszerűsítését – idézi a hírügynökség Ortutay Zsuzsannát, az INA igazgatótanácsának elnökét, aki egy zágrábi interjúban beszélt erről.

A rijekai finomítóba telepítendő új, késleltetett kokszolóüzem nemcsak Horvátország, hanem Szlovénia, Bosznia-Hercegovina és más környező országok gázolajellátásának biztonságát is növeli

– mondta Ortutay, aki szerint az INA jelenlegi finomítói kapacitása még a belföldi dízelfogyasztás fedezésére sem elegendő, de a korszerűsítés változtatni fog ezen.

A hírügynökég beszámolója szerint az INA már 2019-ben megkezdte a leválást az orosz nyersolajról, és ma már leginkább Azerbajdzsánból, Görögországból és Olaszországból importál nyersanyagot. A vállalat upstream akvizíciókat is fontolgat Egyiptomban, ahol már négy termelési és egy kutatási koncesszióban van részesedése.

Ortutay Zsuzsanna beszélt arról is, hogy az energetikai vállalat tőkeberuházásainak 20 százalékát megújuló energiaforrásokba fogja fektetni. Tervezett beruházásaik között szerepel a napenergia-termelés növelése, valamint a biometán és a zöldhidrogén termelésének beindítása 2026-tól. Az INA-vezér szerint a vállalat jövőre geotermikus kutatófúrásokba is kezd Horvátország északi és középső részén.

„Célunk, hogy teljesítsük az követelményét, és a teljes előállított energia 42 százaléka megújuló forrásokból származzon” – mondta Ortutay.

 

Ortutay Zsuzsanna Horvátország INA beruházások megújuló energia
Kapcsolódó cikkek