A 4iG kizárólagos tulajdonában álló 4iG Űr és Technológiai Zrt. befektetési és szindikátusi Szerződést kötött a Space Oddity Kft.-vel a Remred Technológia Fejlesztő Zrt. 45 százalékos részvénypakettjének tőkeemelés útján történő megszerzésére – közölte a tőzsdei cég csütörtökön.

20220728 Budapest 4iG Nyrt. Távközlési Vállalat SzékházFotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Folytatja űripari terjeszkedését a 4iG / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A befektetés oly módon valósul meg, hogy a 4iG leánya – egy két ütemben megvalósuló ázsiós tőkeemelés révén – összesen 25 millió euró pénzbeli hozzájárulással száll be a Remredbe.

Az ázsiós tőkeemeléssel a 4iG Űr és Technológia Zrt. már az első ütem eredményeként 45 százalékos befolyást szerez a Remredben. A második ütem során pedig – amelynek megvalósítási határideje legkésőbb 2025. január 31. – a pénzbeli hozzájárulás egy része tőketartalékba kerül.

A Remred csaknem ötvenévnyi űrmérnöki szaktudással és tapasztalattal rendelkező magyar űripari vállalat, amely partnere, illetve beszállítója a világ vezető űrügynökségeinek, így például az Európai Űrügynökségnek, a NASA-nak és a Japán Űrügynökségnek is.

A cég egy olyan űrtechnológiai központ megvalósítására készül, amely Európában egyedülálló moduláris technológiájával és kialakításával alkalmas lesz legfeljebb 400 kilogramm tömegű műholdak összeszerelésére is.

Mint ismert, a 4iG az izraeli Space Communications műhold-üzemeltető társaságban is 20 százalékos kisebbségi tulajdont szerzett, a felek között létrejött megállapodás szerint pedig az izraeli kormányzati hozzájárulás függvényében tovább növelheti befolyását a cégben.