BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A BMW-től jutott zsíros megbízáshoz a Gloster

A Gloster-Minero Hungary Kft. a 2029-ig tartó projektben saját szakembergárdájával fejleszti tovább a német autógyártó három kontinensen éjjel-nappal üzemelő globális gyártásirányítási rendszerét. A Gloster csoporthoz tartozó vállalat a projektet több milliárd forint fejében vállalta.

Többfordulós nemzetközi tenderen nyerte el a BMW 15 millió eurós ipari szoftverfejlesztési megbízását a BÉT Standard kategóriájában jegyzett Gloster – jelentette be szerdán a magyar vállalat.

Gloster 210517_VG_gloster_06_VZ20210517 Budapest Gloster Infokommunikációs Nyrt. Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG20210517 Budapest Gloster Infokommunikációs Nyrt. Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Alaposan felsrófolta a díjat a Gloster / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A tőzsdei cég leányvállalata, a Gloster-Minero Hungary Kft. a 2029-ig tartó projektben saját szakembergárdájával fejleszti tovább a német autógyártó három kontinensen éjjel-nappal üzemelő globális gyártásirányítási rendszerét mintegy 5,8 milliárd forint fejében.

A szoftverfejlesztési megbízásról már alá is írták az előzetes megállapodást.

A megbízás teljesítéséhez új szakemberek felvétele nem szükséges, a teljesítést a Gloster saját meglévő belső erőforrásaiból oldja meg, újabb alvállalkozó igénybevétele nélkül. A megállapodás rendelkezései szerint a megbízás végéig a díjat a felek három alkalommal korrigálják az euróövezeti inflációval.

Alaposan felsrófolta a díjat a Gloster

A közlemény arra is kitér, hogy a hosszú évek óta autóipari szoftverbeszállítóként is működő Gloster a tenderen a korábban szintén a BMW-nek végzett – ugyanekkora nagyságrendű és hosszúságú – projektjeihez mérten 25 százalékkal magasabb áron nyerte el a megbízást.

A fejlesztendő szoftver a BMW globális gyártási folyamatainak egyik rendszerkritikus eleme, folyamatos működése elengedhetetlen a gyártó globális ellátási láncában, ezért jelentős forrásokat szánnak a folyamatos fejlesztésére.

A projekt jelentőségét növeli, hogy speciális tudást igénylő autóipari szoftverfejlesztési szolgáltatást kiegészítve a Gloster szegedi, budapesti és kecskeméti fejlesztőközpontjaiból professzionális szoftver- és infrastruktúra-üzemeltetési szolgáltatást is biztosít a BMW-nek. A feladatokat a Gloster a legszigorúbb német ipari szabványok szerint hajtja végre, amit a TISAX autóipari certifikáció is igazol.

Bevetik a mesterséges intelligenciát is

A projektben a Gloster mérnökei által fejlesztett – egyelőre kísérleti fázisban lévő – mesterségesintelligencia-alapú erőforrásbecsléssel a várakozások szerint akár 30 százalékkal javítható az egyes részfeladatokra kiajánlott erőforrásbecslés, ezáltal hatékonyabban lehet optimalizálni a fejlesztési erőforrásokat.

A saját fejlesztésű megoldás teljesen biztonságos, kizárólag a Gloster belső hálózatán belül az internetről és a többi projekt adataitól teljes mértékben leválasztottan működik, az ügyféladatok egyetlen pillanatig sem kerülnek ki a nyilvános hálózatra.

A tervek szerint a sikeres teszteket követően a megoldást egy globális szoftverkereskedelmi platformról néhány kattintással megvásárolható saját márkás termékké fejleszti a Gloster csapata.

 

Megvalósul a stratégia

A lépés összhangban van a Gloster Level Up programjával, melyben a társaság menedzsmentje – a belső hatékonyságjavuláson túl – jelentős erőforrásokról döntött külföldi piacainak bővítésére. A cég tavaly novemberben tette közzé, hogy egymilliárd forintot meghaladó megbízást szerzett a Sony Musictól, 2022. június 7-én pedig egy 600 ezer euró összértékű fejlesztési megbízás megvalósítását írták alá a német Audival.

A vállalat részvényei szerdán délelőtt 5,6 százalékkal, 940 forintig erősödtek. A Glostert két befektetési szolgáltató is követi, az Equilor tartási ajánlás mellett 1396 forintos, míg az Erste vételi ajánlás mellett 1183 forintos célárat adott a cég papírjaira.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.