BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Symbolic photo of Eurobonds, eu-s

Fájdalmas döntést hozott az MSCI: nem kerülhetnek fel az EU-s kötvények az állampapírok indexébe

Az indexszolgáltató véleménye szerint az Európai Bizottság által kibocsátott közös kötvények nem szuverén államkötvények, ezért azok indexére sem kerülhetnek fel. Az MSCI döntése egy évre szól, utána ismét megvizsgálják a kérdést.

Nem veszi fel az államkötvényeket tömörítő indexére az MSCI indexszolgáltató az Európai Bizottság által kibocsátott közös európai adósságot – írta meg a Bloomberg. A lépés kifejezetten fájdalmas lehet a kontinens közös kötvényei számára, melyek jelentős versenyhátrányból indulnak az államok által egyesével piacra dobott adósságokkal szemben mind árazás, mind kereslet tekintetében.

Symbolic photo of Eurobonds, eu-s, Nem veszi fel az MSCI az államkötvényindexére az EU-s adósságokat
Nem veszi fel az MSCI az államkötvényindexére az EU-s adósságokat / Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

 

Nemet mondtak az MSCI elemzői

Az MSCI szakértői azzal indokolták döntésüket, hogy a bizottság által kibocsátott közös EU-bondokat nem egy állam, hanem egy szupranacionális, tehát nemzetek feletti szerv dobja piacra, így nem lehet őket egy kalap alá venni azokkal a papírokkal, melyeket egy-egy ország külön-külön, saját fennhatósága alatt, saját eszközei által szavatolva bocsát ki, többek közt már csak azért sem, mert a kibocsátások mögött álló indokokat, az egész közös adósság intézményének létjogosultságát és a felhasználásuk célját tekintve is erősen megosztottak a tagállamok vezetői, ezért

ezek a papírok távolról sem olyan kiszámíthatók, mint egy hagyományos államkötvény.

Az indexszolgáltató közleményében kiemelte: döntése nem örökre, csupán egy évre szól, így jövőre a társaság mindenképpen újra megvizsgálja majd, hogy felvegye-e az EU-bondokat az államkötvény-indexeibe, vagy ne. A szakértők hozzátették, hogy egyébként a befektetői közösség is kifejezetten megosztott a kérdésben, s az volt a biztos döntés, ha nemet mondanak a besorolásra.

Pooja Kumra, a TD európai kamatstratégiáért felelős vezetője a Bloombergnek úgy nyilatkozott, hogy a döntés hatalmas csalódás azoknak a befektetőknek, akik az elmúlt hónapok tárgyalásait látva megteltek reménnyel.

A döntés minden bizonnyal meredekebb hozamgörbét jelent majd az EU-s kötvények számára, mivel továbbra is magasabb kockázati prémiumot kell fizetniük az állami adósságoknál

– tette hozzá.

Az EU egy saját, friss mérése egyébként azt mutatja, hogy a befektetőket az indexre való felvétel tényleg nagy számban megindítaná az EU-bondok felé, de az MSCI döntése alapján erre legalább jövő évig várniuk kell a piacoknak.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.