BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akkorát bukott az amerikai csipgyártó két nap alatt, mint az éves magyar össztermék

Történelmi csúcsra ugrott az Nvidia árfolyama, azóta egyfolytában esik, de nincs oka aggodalomra.

Nem sokáig volt az Nvidia a világ legnagyobb vállalata. A félvezető óriás részvényei a csütörtöki New York-i tőzsdezárás előtt történelmi csúcsra ugrottak, majd több mint 3 százalékot veszítettek az értékükből, és pénteken a kereskedés felénél is 1 százalékos esésben voltak.

ANKARA, TURKIYE - NOVEMBER 23: In this photo illustration, Nvidia logo is displayed on a mobile phone screen in front of a computer screen in Ankara, Turkey on November 23, 2023. Ahmet Serdar Eser / Anadolu (Photo by Ahmet Serdar Eser / ANADOLU / Anadolu via AFP)
A Nvidia részvényeinek értéke két napja esik / Fotó: AFP

A CNBC tudósítása szerint azonban a részvények értéke így is majdnem 150 százalékkal magasabb, mint egy éve, bár csak rövid időre előzte meg kedden a Microsoftot, mint a világ legértékesebb tőzsdei vállalata 3300 milliárd dollárral.

A kereskedők szerint azonban a kétnapos eladási hullám mögött nincsenek alapvető okok, emlékeztetett a Bloomberg, de ha mást nem is, de azt aláhúzza, hogy a vállalat mekkorára nőtt, miután az elmúlt egy év során majdnem megháromszorozódott az értéke.

Az Nvidia természetesen hamarosan visszaszerezheti a vezető helyet, miután két nap alatt több mint 200 milliárd dollárnyi piaci értéket veszített – ez több, mint a teljes magyar GDP.

Semmi sem romlott el az Nvidiánál. Csak a szokásos tőzsdei ingadozásokról van szó, amelyek az ilyen nagy cégek esetében százmilliókat vagy akár milliárdokat is letörölhetnek vagy hozzáadhatnak a piaci értékükhöz

– értékelte a folyamatokat Russ Mould, az AJ Bell befektetési igazgatója.

A csökkenés szintén a szélesebb piaci visszavonulás közepette következik be, pénteken kezdődött az amerikai tőzsdén az úgynevezett „hármas kifutás” (Triple Witching), amikor egyszerre futnak ki az egyedi részvényopciók az indexekre szóló opciókkal és az indexekre vonatkozó határidős kontraktusokkal.

Ahogy a kontraktusok eltűnnek, a befektetők kiigazítják pozícióikat, és ezzel egy olyan volumenrobbanás jön létre, amely képes megingatni az egyes állományokat. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.