Dübörög a személyi kölcsönök piaca, a körültekintés mégis nélkülözhetetlen

Hitel | Pénzügy | PR
Mára teljesen megszűnt a 2008-as válság által előidézett hiteliszony. Folyamatosan növekszik a hiteltípusok népszerűsége, a lakosság pedig egyre magasabb hitelállománnyal rendelkezik. Kimagasló eredményeket mutat a személyi kölcsönök piaca, amely kedvező feltételrendszerének köszönhetően minden korábbinál népszerűbb.

A személyi kölcsönök népszerűsége elsősorban azzal magyarázható, hogy az így igényelt összeg szabadon felhasználható, ráadásul nincs szükség ingatlanfedezetre sem. A kedvező kamatkörnyezet további löketet adott ennek a hiteltípusnak, hiszen a teljes hitelmutatók vonzóvá tették más konstrukciókkal szemben. A bankok és hitelintézetek egymást túllicitálva igyekeznek megnyerni az ügyfeleket; kifejezetten kedvező THM-et kínálnak, a teljes folyamatra vonatkozó online ügyintézést biztosítanak, egyszerűsítik és átláthatóvá teszik az igénylési folyamatokat, illetve expressz folyósítást tesznek lehetővé.

A bankok és hitelintézetek érdekeltek a minél nagyobb kihelyezésben, ugyanakkor érdekeltek abban is, hogy „jó adósokkal” vegyék körül magukat. Ügyfélként nekünk is az az érdekünk, hogy zökkenőmentesen törleszthessük az adósságunkat. Érdemes szem előtt tartani, hogy a hitelfelvétel pénzügyi tudatosságot követel minden esetben; akkor is, ha nem fenyeget az ingatlan vagy más fedezet elvesztése. Az egyszerűen megszerezhető pénzösszeg sokakat könnyelmű költekezésre ösztönözhet, ezért a hitelfelvételt minden esetben komoly tervezés kell megelőzze. Fontos számba venni, mekkora összegre van szükségünk, illetve mekkora terhet jelent számunkra a törlesztőrészletek fizetése.

Csak abban az esetben hozhatunk megalapozott döntést, ha tökéletesen tisztában vagyunk a havi bevételeinkkel és kiadásainkkal. Alkalmazottként, fix jövedelemmel a bevételi oldal tervezése sokkal egyszerűbb, egyéni vállalkozóként sajnos nehezebb dolgunk van. A kiadások tervezése során minden várható költséget számba kell vennünk, ráadásul fenn kell tartanunk egy „biztonsági alapot” váratlan élethelyzetek esetére is. Figyeljünk arra, hogy egy-egy váratlan kiadás ne veszélyeztesse a fizetőképességünket, hiszen abban az esetben akár jelentős prolongációs díjakra is számítanunk kell.

Fotó: VG / PR

A bankok és a hitelintézetek gyakran felhívják a figyelmet a körültekintő hitelfelvétel fontosságára. Habár a jogszabály rendkívül megengedő, az igazolható jövedelem 50 százalékos leterhelése komoly terhet róhat a családokra.

A hitelpiacokon egyre gyakrabban találkozhatunk akciós kölcsönökkel. Ezekkel szemben sokan kifejezetten bizalmatlanok, gyakran nem ok nélkül. Néha a jól csengő ajánlatok kevésbé előnyösek, mint gondolnánk, a fokozott körültekintés az akciós ajánlatok esetén sem árthat… Mindenképpen érdemes alaposan megvizsgálni az ajánlatot és megállapítani, hogy maga az akció mire is vonatkozik valójában; a futamidő egészére, netalán az első hónapokra. Gyakran a kedvező ajánlatot olyan feltételekhez kötik, amit csak kevesen képesek teljesíteni, mindenki más sokkal kedvezőtlenebb kamatköltségekkel számolhat.

Ha kölcsönt szeretnénk felvenni, a feltételeket tökéletesen ismernünk kell. A bankok és hitelintézetek konstrukciói magukba foglalnak olyan tételeket, amelyek nem tartoznak a teljes hitelmutató körébe; a késedelmi kamat vagy a közjegyzői díj nagysága ezen kívül esik, mégis fontos ismernünk a mértékét.

Piaci elemzők és szakértők gyakran nyilatkoznak a hazai hitelpiac fejlődéséről. A hagyományos „bankolás” mellett innovatív megoldások honosodnak meg a köztudatban. A Minikölcsön jelentős eredményeket mutathat fel a szolgáltatásfejlesztésben; 100 százalékig online hiteligénylést tesz lehetővé elektronikus aláírás, videóazonosítás és bankszámlamegosztó alkalmazás használatával.

Rábólintottak Christine Lagarde kinevezésére

Jóváhagyták Christine Lagarde kinevezését az EKB élére az európai uniós tagállamok vezetői.

3D nyomtatók segítik az oktatást

Hazai tulajdonú cég segíti a szakképzési centrumokat felkészülni a jövő kihívásaira, köztük a 3D-s nyomtatásban rejlő lehetőségek kiaknázására.
Világgazdaság Piactér