Régió

Rengeteget fogyaszt importból a romániai lakosság

Évről évre több élelmiszert importál Románia, amely mára odajutott, hogy az elfogyasztott termékek 70 százalékát külföldről szerzi be. Miközben a hatóságok a kivitel visszaesésére fogják a kereskedelmi deficit növekedését, a vidéki lakosság is egyre nagyobb mértékben vásárol szupermarketből.

Romániában 755,34 millió euróra (267,3 milliárd forint) rúgott az idei év első három hónapjában a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi deficitje, ami csaknem 66 százalékkal több, mint a tavalyi esztendő hasonló időszakában.

A bukaresti mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium által közzétett adatok szerint 2020 első negyedében 455,5 millió euró volt az agrár külkereskedelmi mérleg hiánya.

Az tagállamaival folytatott terén Románia az idei első negyedévben 1,154 milliárd eurós deficitet, míg a nem uniós országok vonatkozásában 398,93 millió eurós többletet könyvelhetett el. Tavaly a vizsgált időszakban az EU-n belüli kereskedelemben a hiány megközelítette a 963 millió eurót, míg a harmadik országok esetében a többlet meghaladta az 507 millió eurót. A statisztikai adatok szerint 2021 januárja és márciusa között Románia 1,74 milliárd euró értékben exportált agrár-élelmiszeripari termékeket (a tavalyi hasonló időszakban 1,97 milliárd euró értékben), miközben a behozatal volumene 2,49 milliárd euróra volt tehető.

Fotó: AFP

Az egyébként jelentős mezőgazdasági potenciállal rendelkező ország számára a legnagyobb exportbevételt hozó termékek között szerepelt a kukorica (405,38 millió euró), a napraforgómag (173,45 millió euró), a búza (170,28 millió euró), a szivar és cigaretta (158,25 millió euró), valamint az egyéb dohány és dohánypótlók (74,88 millió euró). Ugyanakkor a kukorica a behozott termékek listáján is az első helyen szerepel, ebből 157,86 millió euró értékben importált Románia a január és március közötti időszakban. Következik a hűtött vagy fagyasztott friss sertéshús (123,13 millió euró), a pékáruk, péksütemények és kekszek (közel 103 millió euró), valamint a takarmányozáshoz használt készítmények (94,46 millió euró).

A román agrártárca közölte, az elmúlt években regisztrált aszály a termés és az tekintetében egyaránt kihatott az ágazatra, emiatt az agrár-élelmiszeripari termékek kereskedelmi mérlegének hiánya tavaly 1,937 milliárd euró volt, 58,1 százalékkal több, mint 2019-ben.

Oda jutottunk, hogy a lakosság által elfogyasztott termékek 70 százaléka importból származik

– jellemezte a helyzetet Aurel Simion mezőgazdasági államtitkár.

Miközben a minisztérium szerint a kereskedelmi deficit növekedése elsősorban a búza, a kukorica, a napraforgómag és a szójabab exportjának erőteljes visszaesésével magyarázható, alapvetően hozzájárul a tendenciához, hogy Romániában nagyon alacsony a tárolókapacitás, uniós viszonylatban kevés állami szubvenciót kapnak a gazdák, az áru alacsonyabb ára miatt pedig egyre inkább jellemző, hogy a vidéki lakosság is szupermarketekben vásárol mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket. A legtöbb hasonló terméket Olaszországtól, Spanyolországtól, Németországtól és Franciaországtól importálja Románia.

Az ország különben csaknem 2 milliárd eurós külkereskedelmi deficittel zárta a 2020-as évet a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket illetően, miután ezek importja 8,9 milliárd euróra nőtt, az export értéke pedig 6,9 milliárd euróra csökkent.

Románia mezőgazdasági termelés agrár
Kapcsolódó cikkek