Horvátország január 1-jén nagyobb ceremónia és ünnepség nélkül lép be a schengeni és euróövezetbe – írta a Jutarnji List című horvát napilap csütörtökön. A lap Andrej Plenkovic horvát kormányfőre hivatkozik, aki egy rádióinterjúban elmondta: mindkét, Horvátország számára fontos eseményt jelképesen tervezik megünnepelni.

Zágráb, 2022. december 22.A 2022. december 14-i képen egy 33 darab euróérmét tartalmazó tasakra cserél száz kunát egy nő egy zágrábi postahivatalban. A kunát kivezetik, Horvátország új hivatalos pénzneme 2023-tól az euró. Euróval hivatalosan csak januártól lehet fizetni, a kuna január első két hetében még hivatalos fizetőeszköznek számít. A „kezdőcsomag” összesen 13,28 euró értékű érmét tartalmaz, és kezdetben 1,2 milliót ilyen zacskót bocsátanak rendelkezésre.MTI/AP/Armin Durgut Zágráb, 2022. december 22.
A 2022. december 14-i képen egy 33 darab euróérmét tartalmazó tasakra cserél száz kunát egy nő egy zágrábi postahivatalban. A kunát kivezetik, Horvátország új hivatalos pénzneme 2023-tól az euró. Euróval hivatalosan csak januártól lehet fizetni, a kuna január első két hetében még hivatalos fizetőeszköznek számít. A „kezdőcsomag” összesen 13,28 euró értékű érmét tartalmaz, és kezdetben 1,2 milliót ilyen zacskót bocsátanak rendelkezésre.
MTI/AP/Armin Durgut
Fotó: Armin Durgut / MTI

Eszerint az év utolsó napján, éjfélkor a Magyarországgal és Szlovéniával közös határátkelőhelyeken felemelik a sorompókat, jelezve, hogy Horvátország csatlakozott a belső határellenőrzés nélküli európai uniós schengeni övezethez. Davor Bozinovic belügyminiszter a szlovén, Gordan Grlic Radman külügyminiszter a magyar határon várja majd az újévet.

Már meg lehet vásárolni a kezdő eurószettet Horvátországban

Horvátország 2023. január 1-jétől az eurózóna tagja lesz, törvényes fizetőeszközzé válik az euró. Az országban már minden üzletben fel kell tüntetni a termékek árát kuna mellett euróban is. A horvát euró hivatalos indulása előtt, december elsejétől már lehet vásárolni kezdő eurókészletet. A csomag tartalma 33 darab euróérme, különböző címletekre bontva.

Marko Primorac pénzügyminiszter és Boris Vujcic jegybankelnök egy zágrábi bankautomatából vesz fel ünnepélyesen euróbankjegyeket éjfélkor, 

jelezve, hogy január elsejétől Horvátországban az euró a hivatalos fizetőeszköz.

 

A fő esemény január 1-jén délben következik be. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Andrej Plenkovic horvát kormányfő és Natasa Pirc Musar szlovén államfő a horvát–szlovén határon, a Bregana0ľObrezje határátkelőhelyen találkoznak. Háromoldalú megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatót tartanak.

Nem lesznek nagy ünnepségek. Úgy gondolom, itt most szerénynek és alázatosnak kell lennünk, nagyon sokat dolgoztunk érte

– mondta a miniszterelnök az interjúban, hangsúlyozva, hogy jelképesen bár, de mindkét eseményt megünneplik.

TESLA, Nikola Zágráb, 2022. december 22.2022. december 14-i kép egy új euróérméről, amelyen Nikola Tesla feltaláló arcmása látható a horvát jegybank zágrábi székházában. A kunát kivezetik, Horvátország új hivatalos pénzneme 2023-tól az euró. Horvátoszágban kezdetben 1,2 millió, 33 darab euróérmét tartalmazó csomagot bocsátanak rendelkezésre, a száz kunára becserélhető „kezdőcsomag” összesen 13,28 euró értékű érmét tartalmaz. Euróval hivatalosan csak januártól lehet fizetni, a kuna január első két hetében még hivatalos fizetőeszköznek számít.MTI/AP/Armin Durgut Zágráb, 2022. december 22.
2022. december 14-i kép egy új euróérméről, amelyen Nikola Tesla feltaláló arcmása látható a horvát jegybank zágrábi székházában. A kunát kivezetik, Horvátország új hivatalos pénzneme 2023-tól az euró. Horvátoszágban kezdetben 1,2 millió, 33 darab euróérmét tartalmazó csomagot bocsátanak rendelkezésre, a száz kunára becserélhető „kezdőcsomag” összesen 13,28 euró értékű érmét tartalmaz. Euróval hivatalosan csak januártól lehet fizetni, a kuna január első két hetében még hivatalos fizetőeszköznek számít.
MTI/AP/Armin Durgut
Fotó: Armin Durgut / MTI

A megszokottnál nagyobb sorokra és lassabb kiszolgálására számíthatnak azok, akik az ünnepi időszakban valamelyik horvátországi plázában intézik a bevásárlást. A horvátok többsége ugyanis igyekszik megszabadulni a készpénztől, ezért ahol csak tudnak, bankjegyekkel és érmékkel fizetnek. Az adriai ország január elsején vezeti be hivatalos valutaként az eurót, ami két héten át a kunával párhuzamosan lesz használatban, a nemzeti fizetőeszközt viszont az év 14. napja után már csak a posták és a bankok fogadják el.

Zágráb, 2022. december 22.A 2022. december 14-i képen Horvátország térképe látható egy új euróérmén a horvát jegybank zágrábi székházában. A kunát kivezetik, Horvátország új hivatalos pénzneme 2023-tól az euró. Horvátoszágban kezdetben 1,2 millió, 33 darab eruróérmét tartamazó csoagot bocsátanak rendelkezésre, a száz kunára becserélhető „kezdőcsomag” összesen 13,28 euró értékű érmét tartalmaz. Euróval hivatalosan csak januártól lehet fizetni, a kuna január első két hetében még hivatalos fizetőeszköznek számít.MTI/AP/Armin Durgut Zágráb, 2022. december 22.
A 2022. december 14-i képen Horvátország térképe látható egy új euróérmén a horvát jegybank zágrábi székházában. A kunát kivezetik, Horvátország új hivatalos pénzneme 2023-tól az euró. Horvátoszágban kezdetben 1,2 millió, 33 darab eruróérmét tartamazó csoagot bocsátanak rendelkezésre, a száz kunára becserélhető „kezdőcsomag” összesen 13,28 euró értékű érmét tartalmaz. Euróval hivatalosan csak januártól lehet fizetni, a kuna január első két hetében még hivatalos fizetőeszköznek számít.
MTI/AP/Armin Durgut
Fotó: Armin Durgut / MTI