Július első hétvégéjén lép életbe Horvátországban a kötelező vasárnapi boltzár. Az új törvény értelmében ezentúl a hét utolsó napján és az ünnepeken csak kivételes esetekben lehetnek nyitva az üzletek az adriai országban.

Pula,,Istria,,Croatia.,August,2018.,The,Meat,And,Cheese,Market.
Fotó: Shutterstock

Nagy társadalmi vitát szült délnyugati szomszédunkban a vasárnapi boltzár kérdése. A konzervatív társadalom elvben támogatja a heti egy kötelező munkaszüneti napot, a gazdasági érvek viszont az üzletek korlátozás nélküli nyitvatartása mellett szólnak a turizmusból élő országban. Több próbálkozás után a jobbközép kormány végül úgy döntött, egy kompromisszumos megoldást alkalmaz. 

Kezdődhet a tilitoli a naptárban

A boltoknak megtiltja a vasárnapi és az ünnepnapi működést, azonban az idegenforgalomra való tekintettel minden üzlet választhat 16 munkaszüneti napot, amelyeken mégis kinyithat. Ezeket a napokat viszont előre, idén július 1-jéig, jövőre pedig az év első napjáig le kell jelenteniük az illetékes hatóságoknak. 

A kormány ezzel azt szeretné elérni, hogy a tengerparti boltok, ha úgy érzik, a szezon teljes egészében nyitva lehessenek. 

A törvény alól kivételt kaptak még a nonstop üzletek, a pékségek, a benzinkutak, valamint a tengerparti, üzlethelyiséggel nem rendelkező árusok és a piacok is. A rendelet nem vonatkozik a turisztikai szektorra sem. A szállodák, éttermek, kávézók és kocsmák továbbra is az év minden napján fogadhatnak vendégeket. A kivétel alá tartozó egységeket viszont a törvény kötelezi arra, hogy vasárnapi munka esetén heti két szabadnapot biztosítsanak a dolgozóiknak. Az új szabály értelmében ráadásul mostantól a mentességet kapó üzletek alkalmazottai megtagadhatják a vasárnapi vagy ünnepi munkavégzést, és ezért nem érheti őket munkáltatói retorzió.

Zagreb,,Croatia,-,June,19,,2021:,Logo,Of,Diona,In
Fotó: Shutterstock

 

A tengerparton nyáron, máshol inkább télen nyitnak

Bár még nem járt le hivatalosan az adatszolgáltatási határidő, számos nagy üzletlánc már bejelentette, melyek azok a hétvégék, amikor nyitva maradnak. A tendencia általánosságban az, hogy a tengerparti üzletek szinte kivétel nélkül a nyári hétvégéket választották, míg a zágrábi és a szlavóniai boltok úgy döntöttek, inkább az advent időszakában fogadnak vásárlókat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a turistaszezon alatt folyamatosan működnek majd az adriai boltok. Ez nagy megkönnyebbülés lehet az országba évente érkező, csaknem 20 millió turistának is. 

Brutális árakkal és csöndes tengerparttal találkoztunk Horvátországban – erre készüljön idén, ha az Adrián nyaralna

Álmos szezonkezdet és a magyarral többé-kevésbé azonos árak jellemzők leginkább Horvátországban, ez a bő egyhetes adriai nyaralásunk legfőbb tapasztalata. Nemcsak a tengerparton, de az ország belsejében is egészen elképesztő árakba botlottunk. Nem tudjuk, hogy ennek köszönhető-e, de egyelőre a turisták sem lepték el a tengerpartot.