A kereskedelmi és nem kereskedelmi létesítményekben realizált turistaforgalmat regisztráló eVisitor, valamint a tengeri chartereket számláló eCrew rendszer adatai szerint 2022 első nyolc hónapjában több mint 14 millió turista látogatott el Horvátországba, akik közel 87 millió vendégéjszakát töltöttek el. A tavalyi év azonos időszakához képest a turisták száma 40 százalékkal, a vendégéjszakák száma 27 százalékkal nőtt. A külföldi turisták 76 millió, míg a belföldi turisták 10 millió vendégéjszakát realizáltak – közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség.

Rovinj
Fotó: Shutterstock

A legtöbb vendégéjszakát Isztriában (24,5 millió), Split-Dalmácia megyében (16 millió) és Tengermellék-Hegyvidék megyében (15,5 millió) regisztrálták. A települések rangsorát illetően Rovinjban, Dubrovnikban és Porecben jegyezték fel a legtöbb vendégéjszakát.

A küldőpiacok tekintetében az év eddigi szakaszában Németország (20 millió), Szlovénia (9 millió), Ausztria (6,5 millió) és Lengyelország (5,5 millió) adta a legtöbb vendégéjszakát.

Természetesen az idei szezonban is kiemelt figyelem fordult honfitársainkra, hiszen a magyar turisták hagyományosan a legfontosabb horvátországi turisták közé tartoznak.

Az év első nyolc hónapjában 530 ezer magyar (2021 azonos időszakához viszonyítva 27 százalékos növekedés) több mint 2,7 millió vendégéjszakát (19 százalékos javulás) töltött el Horvátországban.

A magyarok kedvenc úti célja idén Vir és Crikvenica volt, ahol több mint 100 ezer vendégéjszakára maradtak a tőlünk érkező vendégek.

A top 10-es listán előkelő helyet foglalnak el az isztriai városok: mint Rovinj, Medulin és Porec. Ezenkívül még Rab szigete, Vodice, Zadar és Makarska is kedvelt úti cél.

A magyarok 25 százaléka szervezetten vagy utazási irodákon keresztül látogatott el Horvátországba, míg 75 százalékuk egyénileg szervezte meg nyaralását.

A horvát turizmus rekordévéhez (2019) képest 2022 első nyolc hónapjában 8 százalékkal kevesebben érkeztek és 7 százalékkal kevesebb vendégéjszakát realizáltak a magyar turisták, azonban az előrejelzések szerint a magyar turisták összesített horvátországi vendégéjszakáinak száma idén meghaladja majd a 3 milliót.

Porec
Fotó: Shutterstock

A jövő év azonban számos újítást tartogat számunkra is.

Horvátországban 2023. január elsejétől bevezetik az eurót.

Már most is feltüntetik az árakat mindkét pénznemben (euróban és kunában), ám fizetni továbbra is csak kunában lehetséges. Január 1-jétől az első két hétben még mindkét pénznemet elfogadják, január 15-től azonban már csak az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz.

Szintén megkönnyítheti a magyar turisták utazását, hogy Horvátország valószínűleg csatlakozhat a schengeni övezethez.

Megvan, milyen árfolyamon váltják át a horvát kunát az euró bevezetésekor

Az pénzügyminiszterei jóváhagyták három törvény módosítását, ami szükséges ahhoz, hogy Horvátország jövő év január elsején bevezethesse az eurót. A döntés szerint az átváltási árfolyam 7,53450 lesz.