Sportgazdaság

A futballisták értéke alapján háromszoros a szlovák túlerő

Felfokozott szurkolói várakozás előzi meg az év első válogatott tétmeccsét: a Marek Hamsik által vezetett Szlovákia otthonában nem Marco Rossi csapata számít esélyesnek.

Marco Rossi még a Dunaszerdahely vezetőedzőjeként azt mondta: ahogy a szlovák labdarúgó-bajnokság jobb, mint a magyar, úgy az északi szomszéd válogatottja az erősebb. Ekkor már bőven volt összehasonlítási alapja, hiszen mielőtt leült volna a DAC kispadjára, épp a Honvéddal nyerte meg 24 év múltán az NB I.-et. Az olasz szakember immár a magyar válogatott szövetségi kapitányaként sem szívta vissza korábbi szavait, ugyanakkor leszögezte: minden követ megmozgat annak érdekében, hogy győzelemre vezesse csapatát Szlovákia ellen az Európa-bajnoki selejtezők során.

Van tapasztalata Rossinak az esélyesebb riválisok elleni eredményes hadjáratokban, elég csak arra gondolni, hogy az NB I.-ben a cégközlések szerint 1,8 milliárd forintból gazdálkodó Honvéddal az 5,3 milliárdos költségvetésű Ferencváros, illetve a 4,4 milliárd forintos büdzséből működtetett Mol Vidi (akkor még Videoton) vitorlájából is kifogta a szelet. A Slovan Bratislava által uralt Fortuna Ligában pedig nemzetközi kupaszereplésre feljogosító dobogós helyre vezette a Dunaszerdahelyet.

Pedig a DAC tulajdonosa, Világi Oszkár csallóközi nagyvállalkozó 15-20 millió eurós költségvetés helyett évente mindössze 3,3 millió eurót fordít a csapatra a bevételekből, a szponzori és a tulajdonosi támogatásokból. Az infrastruktúra-fejlesztések persze ott sem maradtak el: a 29 millió eurós stadionon kívül ők is elköltöttek 14 milliót a futballakadémiára.

Marco Rossi (k)

A csütörtök esti Szlovákia–Magyarország Eb-selejtezőn Marco Rossi friss élményei mindenképpen előnyt jelenthetnek, de ez önmagában aligha lesz elég a vendégek sikeréhez Nagyszombatban. Minden bizonnyal a fegyelmezett védekezésre épülő taktika és a hatékony kontrajáték az egyetlen esély, hiszen az ellenfél szövetségi kapitánya,

Pavel Hapal 24 fős keretében olyan nevekkel is találkozhatunk, mint a Napoliból csaknem tizenkét év után Kínába szerződő Marek Hamsík, a Dárdai Pál kezei alatt a Hertha BSC-ben játszó Ondrej Duda és Peter Pekarik, vagy az Internazionaléban légióskodó Milan Skriniar.

Ezzel szemben Marco Rossinak a keret kialakításánál komoly kompromisszumokat kellett kötnie, mivel több szóba jöhető játékos is sérült, vagy keveset játszik a klubcsapatában. Emellett azt is figyelembe kellett venni, hogy a megszokottnál rövidebb idő áll rendelkezésre a mérkőzésig, mindenesetre ezúttal lehetőséget kap a 18 éves, Salzburgban futballozó Szoboszlai Dominik és a Cipruson légióskodó Balogh Norbert is.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Marco Rossi Szoboszlai Dominik Eb-selejtező labdarúgás
Kapcsolódó cikkek