Sportgazdaság

Örmény maffia irányítja a tenisz-fogadásokat

Sportfogadási csalásra specializálódott maffia irányítja a tenisz meccsek eredményeit. Szegény országokból származó, még nem gazdag játékosokat környékeznek meg.

Újabb fogadási botrány rázta meg a teniszvilágot. A német ZDF és a WELT arról számolt be, hogy egy német játékos, Max H. fogadási családba keveredett, így vizsgálat indult a teniszező ellen. A nyomozás során kiderült, hogy a manipuláció nagyobb méretet ölt, mint gondolták, ugyanis

több mint 135 játékos érintett világszerte.

Az FBI jelenleg hét országban vizsgálódik – többek közt Spanyolországban, Belgiumban, Franciaországban és az Egyesült Államokban is áll a bál – ráadásul kiderült, hogy egy három ATP-címmel rendelkező top 30-as játékos is érintett az ügyben.

Eric Bisschop belga főügyész elmondta:

egy örmény maffiához vezetnek a szálak,

s további rossz hírként közölte, hogy a hálózat rendkívül intelligens módon manipulálja a mérkőzéseket, s meglehetősen széles körben sikerült behálózni a teniszvilágot. A főügyész hozzátette, lekövethetetlen mennyiségű, kis összegű fogadást tettek, azonban a nyeremények minden esetben ezer euró feletti összértékkel végződtek.

„Ez a maffia okosan felépített, különböző emberek felelnek a számlákért, egyesek a pénzmosásért, mások pedig kapcsolatba lépnek az előzetesen megkörnyékezett játékosokkal” – tette hozzá Bisschop.

Andrea Petkovic ismeri azokat az embereket, akik behálózzák a játékosokat
Fotó: AFP

Andrea Petkovic, profi német játékos a ZDF-nek úgy nyilatkozott, hogy ismeri azokat az embereket, akik megkörnyékezik a teniszezőket. Petkovic szerint egyértelmű, hogy

az örmények első számú célpontjai szegényebb országokból származó, egyelőre még nem gazdag játékosok.

A sport manipulálása milliárd dolláros üzletté nőtte ki magát napjainkra: szakértők szerint 2018-ban nagyjából 1600 milliárd euróra tehető a globális sportfogadásban megmozgatott összeg. Ebből rengeteget tettek zsebre egyes maffiák és kifejezetten sportfogadási csalásra specializálódott bűnszervezetek.

Az örmény maffia által mozgatott teniszbotránnyal kapcsolatban még zajlik a nyomozás, az ügyész szerint néhány hónapon belül nyilvánosságra hoznak minden részletet. Egyelőre egyetlen játékosról, az argentin Marco Trungellitiről tudni biztosan, hogy kapcsolatban állt az örmény maffiával.

Marco Trungelliti szerint az egész sportágat áthatja a csalás
Fotó: AFP

Ebben az évben a Tennis Integrity Unit (TIU) több mint 20 játékost – férfiakat és nőket egyaránt – tiltott el a sportágtól.

A világ 50 legjobbja között számos olyan játékos van, akik manipulálták a mérkőzéseket. Szó nincs arról, hogy csak az alsóbb szinteken csalnak, a legfelsőbb szinteken is megtörténik a bundázás, ugyanis bárkit megkörnyékeznek

– mondta Trungelliti a Nemzetközi Teniszszövetségnek.

Már januárban is voltak jelek

Az ügynek már év elején volt előzménye, január első napjaiban lekapcsoltak Spanyolországban néhány örmény személyt, akikről akkor még nem lehetett tudni, hogy egy világméretű hálózat tagjai. Az eljárás során tizenegy házkutatást tartottak, 167 ezer eurót foglaltak le, valamint telefonok, laptopok, bankkártyák, luxusautók és fegyverek is a rendőrség birtokába kerültek. Negyvenkét befagyasztott bankszámlát kezdtek el vizsgálni a hatóságok.

A rendőrség 28 játékos ellen indított eljárást, közülük 15-öt le is tartóztattak – egyikük ráadásul főtáblás volt a tavalyi US Openen.

A vétkesek állítólag 97 alsóbb osztályú mérkőzést adtak el future vagy challenger besorolású tornákon.

örmény maffia sportfogadás bunda tenisz
Kapcsolódó cikkek