Sportgazdaság

Kiderült, mennyit keres hazánkban egy focista

Tavaly egy magyar focicsapat átlagosan 1,7 milliárd forintot költött fizetésekre. A régióban csak a lengyelek és az ukránok vannak előttünk, még a horvátokat is előzzük.

2018-ban egy magyar focicsapat átlagosan 5,3 millió eurót költött fizetésekre, vagyis az akkori év végi árfolyamon számolva 1,7 milliárd forintot – olvasható az mfor.hu cikkében, amelyet az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) üzleti jelentése alapján készült. Az UEFA vizsgálatából megtudhatjuk, hogy tavaly valamivel lassabb ütemben emelkedtek hazánkban a fizetések, ám még így is két helyet léptünk előre a fizetési ranglistán – 16 százalékos növekedéssel jelenleg a 21. helyen állunk a 2017-es 23. hely után.

Érdekesség, hogy míg

2015-ben mindössze 42 millió eurót költöttek a klubok bérekre, addig 2018-ban már 64 milliót.

A klubok által közzétett összegek azonban némileg becsapósak, ugyanis a személyi jellegű ráfordítások nemcsak a focisták, hanem valamennyi alkalmazott fizetését tartalmazzák, bár van olyan csapat, amely külön feltüntette a játékosok béreinek összértékét.

Fotó: Shutterstock

Ez alapján az UEFA arra a következtetésre jutott, hogy a teljes ráfordítás 76,5 százaléka megy a játékosoknak, így kiderült, hogy

egy klubnál átlagosan 1,3 miliárd forintot, azaz havonta 108 milliót fizetnek a játékosoknak.

Ha a Transfermarkt adatait vesszük figyelembe, miszerint egy élvonalbeli klub átlagos létszáma 33 fő, akkor megláthatjuk, hogy

egy magyar játékos 2018-ban havi bruttó 3,3 millió forintért futballozott.

Az mfor.hu számításai alapján ez az akkori nemzetgazdasági átlagkeresetnek kereken a tízszerese.

Régiós szinten csak az ukránok és a lengyelek előznek meg minket, 2015-ben viszont még a horvátok is előttünk voltak.

Rengeteget markolnak fel az elitbe tartozó leggazdagabb futballklubok

Az egyesületek bruttó hatmilliárd eurós bevételre tettek szert játékoseladásokból. Vészjósló, hogy a bérek nagyobb ütemben nőttek, mint a bevételek.

 

Foci kereset futball fizetés
Kapcsolódó cikkek