Sportgazdaság

NB I: a létszám megvágásával szabnának gátat a költekezésnek

A Magyar Kupa lebonyolítása is változik.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége csütörtöki ülésén 25 főben maximálta az élvonalbeli csapatok keretet a 2020-2021-es idénytől.

Az MLSZ honlapjának híre szerint az elnökség

ezzel azt szeretné elérni, hogy az OTP Bank Ligában csökkenjen a csapatoknál alkalmazásban lévő, de keveset szereplő labdarúgók száma. A 25-ös keret kizárólag U19-es vagy fiatalabb korú játékosokkal növelhető.

Döntés született arról is, hogy a következő szezontól minden fordulóban egyetlen mérkőzés dönt a továbbjutásról a Magyar Kupában, ahol minden esetben az alacsonyabb osztályú csapat lesz a pályaválasztó, újrajátszás pedig továbbra sincs: döntetlen esetén hosszabbítás és büntetőpárbaj zárhatja le a továbbjutás kérdését.

A professzionális csapatok az MK 6. fordulójában (szeptember 19-én), a legjobb 128 között csatlakoznak a mezőnyhöz, és kiemeltként egymással nem találkozhatnak. A döntőt a Puskás Arénában rendezik, 2021. május 19-én, a kupagyőztes pedig csatlakozik a nemzetközi kupák mezőnyéhez.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Arról is határoztak, hogy

a következő bajnoki szezon augusztus 1-én kezdődik, alig két héttel a nyári Európa-bajnokság londoni döntője után. Az őszi idény december 12-én ér véget.

A másodosztályú pontvadászat rendje lényegében változatlan marad: a húsz csapatos NB II-ben a csapatoknak a mérkőzéseiken legalább egy U20-as játékost kell szerepeltetniük.

Visszavennének a bérkiadásokból

A 25 játékos értelemszerűen kevesebb bérkiadással jár, ezzel szabnának gátat a klubok vég nélküli költekezésének, hiszen előfordul, hogy élvonalbeli csapatok közel ötven fős kerettel dolgoznak. Korábban Csányi Sándor, az MLSZ-elnöke is kritizálta a felelőtlen költekezést.

A korábbi stratégiai törekvések jegyében növekszik a hazai és a fiatal játékosok ösztönzése, illetve az új a szabályozás a kluboknál korlátozza a játékosok összesített bértömegét

– fogalmaz hivatalos honlapján a szövetség.

létszám NB I MLSZ labdarúgás magyar kupa
Kapcsolódó cikkek