Sportgazdaság

Hat világbajnokság megrendezésétől esnek el az oroszok

A határozat megakadályozza az orosz sportolókat abban is, hogy a következő két olimpián, illetve világbajnokságokon országuk zászlaja alatt induljanak.

Hat sportági világbajnokság rendezési jogát veszítik el az oroszok a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtöki ítélete nyomán, amellyel a testület jóváhagyta Oroszország eltiltását, de felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által tavaly decemberben kiszabott négyéves büntetést, amely így 2022 végéig szól.

A CAS-határozat továbbra is megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a következő két olimpián, illetve világbajnokságokon országuk zászlaja alatt induljanak és lejátsszák tiszteletükre a himnuszukat.

Az oroszok a 2021-re halasztott tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli játékokon sem indulhatnak nemzetük képviseletében, mint ahogy a 2022-es, katari labdarúgó-világbajnokságon sem.

Továbbá 2022. december 16-ig nem jogosultak nagyobb sportesemény megrendezésére, sem arra ajánlatot tenni.

A TASZSZ összegzése szerint a korábban elnyert vb-házigazda tisztétől meg kell válnia Oroszországnak röplabdában, sportmászásban, sportlövészetben, strandfutballban, jéglabdában és rövidpályás úszásban.

Fotó: Alberto Pizzoli / AFP

A hírügynökség, amely számos orosz sportvezető kritikus, olykor dühös reakciójának ad hangot a CAS-döntés miatt, pozitív példaként említette ugyanakkor, hogy semmi akadálya nincs a jégkorongozók elit-világbajnokságának, amelyet 2023-ra kapott meg Szentpétervár.

Igaz viszont, hogy – és ezt a sportág nemzetközi szövetsége (IIHF) pénteken megerősítette – immár nem jöhet szóba tartalékrendezőként Oroszország 2021-ben, amikorra bejelentkezett arra az esetre, ha a politikai vitába keveredett Fehéroroszország és Lettország közös vébéje meghiúsul.

Szentpétervár ugyanakkor a CAS-döntés után is gazdája marad a következő két évben esedékes labdarúgó Európa-bajnoki mérkőzéseknek, és a 2022-es Bajnokok Ligája-döntőnek is.

A moszkvai értékelés további pozitívumként említette, hogy megőrizhetik tisztségüket a nemzetközi szövetségeket elnökként vezető orosz sportdiplomaták, így például a vívóknál Aliser Uszmanov, a sportlövőknél Vlagyimir Liszin, a sakkozóknál Arkagyij Dvorkovics, a bokszolóknál pedig Umar Kremljov.

A külön is megszólaltatott Dvorkovics sajnálattal állapította meg, hogy ha adott esetben egy orosz sakkozó játszana a világbajnoki címért, a nemzeti zászlót nem használhatná, ugyanakkor leszögezte, hogy a sakkolimpiára semmilyen korlátozás nem vonatkozik.

A Kreml sajnálkozását és ellenérzését fejezte ki pénteken amiatt, hogy a CAS korlátozásokat vezetett be az orosz sportolók nemzetközi szereplésével kapcsolatban és két évre eltiltotta az orosz hivatalos személyeket – köztük Vlagyimir Putyin elnököt – az olimpiai és paralimpiai játékok, valamint a világbajnokságok látogatásától.

Természetesen sajnáljuk, hogy ilyen döntés született és természetesen negatívan viszonyulunk hozzá

– idézte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivőt az Interfax hírügynökség.

Ezzel együtt a sportvezetőink már rámutattak: az a legfontosabb, hogy a sportolóknak joguk lesz részt venni a nemzetközi versenyeken, ami lehetővé teszi nemzetközi minősítésük megőrzését, és azt, hogy formában maradjanak

– hangoztatta Peszkov.

Hangsúlyozta, hogy Moszkva továbbra is szoros kapcsolatban marad a nemzetközi sportszervezetekkel, egyúttal folytatja érdekei képviseletét és a doppingolás elleni küzdelmet.

WADA CAS világbajnokság Oroszország olimpia
Kapcsolódó cikkek