Az olimpia több mint 372 milliós európai nézettsége több mint 10 százalékkal haladja meg a 2018-as pjongcsangi téli olimpia adatát. Több mint 175 millióan – 13-szor többen, mint 2018-ban – a Discovery televíziós és digitális közvetítését követték, a versenyeket további közel 200 millióan pedig olyan partner műsorszolgáltatóknál nézték, amelyekkel – többek közt 45 szabadon fogható nemzeti műsorszolgáltatónál – a Discovery Európa-szerte licencmegállapodásokat kötött.

Fotó: Illyés Tibor

Magyarországon az Eurosport1 a magyar sikersportágak közvetítései mellett komoly figyelmet fordított a tradicionális olimpiai sportágakra is. Az Eurosport2 a tokiói játékok során pedig legfőképpen a magyar sportolók versenyzésére koncentrált. A minden pillanatot lefedő közvetítés érdekében az Eurosport a Discoveryvel partnerségben álló tévészolgáltatóknál összesen hét exkluzív pop-up csatornát is indított, különféle sportágakra specializálódva összesen több száz órányi élő közvetítéssel.

Tokiót már az első streaming olimpiának nevezik: a Discovery digitális platformjain – a Discovery+ és az Eurosport előfizetéses szolgáltatásain – 1,3 milliárd percnyi olimpiai tartalmat fogyasztottak el. Ez 21-szer több, mint a 2018-as téli olimpián, egy felhasználó pedig átlagosan 60 százalékkal több percet nézett a tokiói ötkarikás játékokból, mint a pjongcsangiból. A Discovery első nyári olimpiai közvetítésének nézettségi eredményei jól illusztrálják, hogy a világ legnagyobb eseménye iránt továbbra is széles körű az érdeklődés Európa-szerte. A nézők erős vágya, hogy saját, személyre szabott élményt teremtsenek maguknak, és kiválasszák, mit szeretnének nézni az összes sportesemény, nemzeti hős és inspiráló történet közül.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A helyi időzóna miatt Európában nem hagyományos esti főműsoridőben mentek a közvetítések, ennek ellenére a lineáris televíziós nézettségi adatok nagyon erősek voltak az északi piacokon, ahol a Discovery ingyenesen fogható csatornákon mutatta be a játékokat. Az olimpia legmagasabb közönségaránya az északi régióban 86 százalék volt, a játékok teljes ideje alatt a közvetítések Norvégiában és Svédországban 80 százalék feletti közönségarányt hoztak. Az Eurosport fizetős televíziós hálózatán 42 százalékkal javult a közönségarány 2018-hoz képest.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal 2015-ben kezdődött partnerségünk óta a Discovery elkötelezett abban, hogy új közönségeket bevonzva növelje az olimpia nézettségét Európában. A világjárvány okozta jelentős kihívások ellenére sikerült megvalósítanunk ezt az ambíciót: rekordot döntöttünk az elérésben, és a Discovery által bevont több mint 45 licencpartnerrel együtt új közönséget hoztunk a téli és nyári olimpiai játékokra

– mondta Jean-Briac Perrette, a Discovery International elnök-vezérigazgatója.

Az ingyenes Eurosport.com és annak helyi oldalai is napi látogatottsági rekordot döntöttek, háromszor nagyobb eléréssel, mint a 2018-as pjongcsangi téli olimpia hasonló napi adatai.

Az Eurosport olimpiai közvetítéseit több mint 47 millió egyedi látogató követte az olimpia 17 napja alatt, és az oldalmegtekintések és a videóindítások száma több mint kétszeresére nőtt az előző téli olimpiai játékokhoz képest.

A magyar Eurosport.hu is gazdag tartalmat – szakértői elemzéseket és exkluzív videókat – kínált az olvasók számára az olimpia alatt.