Az egész profi amerikaifutball-ligát (NFL) beperelte a Miami Dolphins volt vezetőedzője, Brian Flores. A színes bőrű edző azzal vádolja a ligát és konkrétan három csapatot, hogy rasszisták, negatív diszkrimináció miatt nem kapott állást a csapatoknál.

Florest januárban küldte el meglepetésre Dolphins azok után, hogy a balszerencsés sérülések ellenére pozitív mérleggel zárt a gárda. Munkásságát máshol viszont nagyra értékelték, így számos csapatnál felmerült a neve, mint új vezetőedző. A legtovább a New York Giantsnál jutott, ahol a hírek szerint az utolsó körbe került, ám végül a Buffalo Bills támadókordinátorát, Brian Dabollt nevezték ki.

Flores éppen emiatt fakadt ki és adta be kedden a periratokat, hogy helyette végül a fehér Daboll kapta a lehetőséget.

Véleménye szerint a liga által a 2000-es évek elején bevezetett szabály, mely szerint a vezetői kinevezéseknél a csapatoknak kötelezően meg kell hallgatniuk kisebbségi jelentkezőket is, egy komplett katasztrófa lett – írja a Business Insider.

„Tudom, hogy ezzel veszélyeztetem a karrierem, hogy többé nem csinálhatom azt, amit a legjobban szeretek, de ez sokat jelent a családomnak és nekem is. Remélem, hogy a kiállásom a rendszerszintű rasszizmus ellen a ligában, mások szemét is felnyitja és a későbbi generációknak már jobb sorsa lehet” – írta közleményében Flores.

Fotó: Timothy T Ludwig

A periratokban egyébként szerepel egy magánbeszélgetés is, amelyet Flores folytatott egykori főnökével, a New England Patriots vezetőedzőjével.

Ebben Bill Belichick gratulált Floresnek, a Giantsnál történt kinevezéséhez, ám a beszélgetés során kiderült, hogy félreértette, és mégsem Flores, hanem Daboll kapta a munkát. Erről viszont Flores ekkor még nem tudott.

A perre a Giants és az NFL is reagált már. Előbbi megvédte döntését és Daboll kinevezését, véleményük szerint mindenben az érvényes szabályok szerint jártak el, míg utóbbi kiemelte, hogy Flores vádjai teljesen alaptalanok.

Jelenleg egyébként mindössze egyetlen színesbőrű főedző van a ligában, Mike Tomlin, a Pittsburgh Steelers vezetőedzője.