A pekingi téli olimpia rendezőinek meggyűlt a bajuk az időjárással a hétvégén; több versenyszámot – a többi között a férfi óriás-műlesiklást és a női síakrobatika-futamokat is – el kellett halasztani a váratlan hóesés miatt vasárnapra virradóra.

Az ötkarikás játékok tizedik napján esett először a hó Pekingben, teljesen fehérbe borítva a várost, amely az idén eddig csak műhavat látott. Az egész nap tartó havazás megbénította a város közlekedését, hosszú késéseket okozva az olimpiai központba közlekedő buszoknál is. A takarító járművek ugyan megállás nélkül járták az olimpiai helyszínek közötti utakat, de így is gyakoriak voltak az egyórás csúszások a menetrendben.

Sűrű hóesés takarja a pekingi Tiltott Várost, a Ming- és Csing-dinasztiabeli császárok téli lakóhelyét. A 2022-es téli olimpia február 4-én kezdődött a kínai fővárosban

Fotó: Vu Hong / MTI/EPA

 

A sűrű havazás miatt a jencsingi Nemzeti Alpesisí-központban és a csangcsiakoui Kenting Havas Parkban is olyan mértékben romlottak a látási viszonyok, hogy az ott meghirdetett versenyszámokat és edzéseket is el kellett halasztani. A férfiak óriás-műlesiklása másfél órás késéssel elkezdődött ugyan, de a versenyzőknek nagyon meggyűlt a bajuk a pályával; az első futamon 33-an buktak, ezért tovább halasztották a versenyt. A viadalt végül 47-en fejezték be.

„Sz*rt sem láttam” – nyilatkozta Henrik Kristoffersen norvég síelő az első lesiklását követően.

Ritka a természetes hó a pályákon

A Góbi sivatag szegélyén található csangcsiakoui Kenting Havas Park, valamint a jencsingi Nemzeti Alpesisí-központ is műhóval készült az olimpiára, ugyanis ezen a környéken csak nagyon ritka a hóesés; az idei szezonban korábban csak egyszer esett itt a hó. A versenyzők is így készültek, erre treníroztak, így meglepetésként érte őket a pályát eltakaró természetes hó. 

Kékesi Márton, aki 34. helyen végzett, a verseny után így nyilatkozott: „A mostani egy taktikus versenyzés volt, mert látva, hogy milyen bukások voltak, nem lehetett úgy menni, ahogy elterveztem, vagy ahogy korábban versenyeztem. Örülök, hogy meg tudtam csinálni kétszer a pályát. A körülményekhez képest nem tudtam a legjobbat nyújtani, viszont a szituációból kihoztam a legtöbbet.”