A Nemzetközi Teqball Szövetség diplomáciai kapcsolatokért felelős vezetője, Murányi Gergely és Gyurta Dániel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja beszélt a sportág terjedéséről az M1-en.

Az olimpiai programhoz vezető út fontos állomása volt a világbajnokságok megrendezése, különös tekintettel az egyre népesebb mezőnyre

– mondta Murányi Gergely. Azt is elmondta, hogy

az első teqball-világbajnokságra 20 országból érkeztek versenyzők, a másodikra pedig már 68 ország jelentkezett be.

Hozzátette, ezek a versenyek nagyon fontos lépések az olimpiához vezető úton. A Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége már felvette tagjai közé a Nemzetközi Teqballszövetséget. Ez a tagság elengedhetetlen az ötkarikás programba jutáshoz.

Jurmala,Resort,City,At,Majori,Beach,/,Latvia,-,May,
Fotó: DianaDeluxe / Shutterstock

Murányi Gergely azt is elmondta, hogy 

jelenleg közel tízezer igazolt játékos van világszerte, és 138 nemzeti szövetség. Van még hová fejlődni, de az, hogy már száz fölé nőtt a nemzeti szövetségek száma, jól bizonyítja a a teqball erejét, amit magában hordoz.

A magyar fejlesztésű sportot hivatalosan 2014-ben mutatták be Budapesten. A magyar főváros adott otthont az első világbajnokságnak is, 2017-ben. Egy évvel később a franciaországi Reims volt a vb házigazdája, 2019-ben pedig ismét Budapesten rendezték meg a viadalt.