Szomorúan konstatálta Oliver Bierhoff, hogy az idei labdarúgó világbajnokságot szervező Katarban még mindig tilos a homoszexualitás. Az egykori német válogatott focista elárulta: szerinte az is megkérdőjelezhető, hogyan kapta meg egy ilyen ország a rendezési jogot. 

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) korábban már határozottan kijelentette, hogy minden LMBTQ szimbólum engedélyezett lesz a stadionokban, de a katari hatóságok erre reagálva siettek leszögezni, hogy minden odalátogatónak tiszteletben kell tartania a kultúrájukat. 

Fotó: AFP

Katart ugyanakkor nem csak a melegjogok lábbal tiprásával vádolják, hanem amiatt is, ahogy a vendégmunkásaikkal bántak, akik segítettek felépíteni a stadionokat. Sokan közülük a szörnyű körülmények miatt vesztették életüket. 

Bierhoff szerint már egyáltalán az is kérdéses, hogy miért kaphatta meg egy ilyen ország a rendezést. Ezzel egyébként nincs egyedül, a hatóságok is vizsgálják az ügyet, mert felmerült, hogy súlyos kenőpénzekért cserélbe szavazta meg a FIFA a katari vb-t. 

A szervezet régóta győzködik a meleg drukkereket, hogy ők is nyugodtan utazzanak el a vébére, biztonságban lesznek, de sokan félnek a tornától és inkább távolmaradnak.