Az energiaárak emelkedése miatt rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a teniszklubok. Már most kimondható, hogy amennyiben nem lesz valamilyen szintű kompenzáció és összefogás, akkor a magyar teniszsport működése a 2022/23-as fedettpályás szezonra ellehetetlenül, ami súlyos következményekkel jár az amatőr, a gyermek, az iskolai és a versenyteniszsport számára – írta nyílt levelében Kovács István, a Magyar Teniszszövetség Egyesületek és Klubok Bizottságának elnöke, a címzett Lázár János, a szövetség elnöke, az Építési és Beruházási Minisztérium vezetője, valamint Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. 

2021.09.07. Zalaegerszeg Átadták, a ZTE Tenisz Klubnál, három új, világszínvonalú pályát. Fotó: Pezzetta Umberto pu Zalai Hírlap Képen: Lázár János, a Magyar Tenisz Szövetség elnöke
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A dokumentum alapján úgy tűnik, az elszabadult energiaárak miatt a téli teniszsátrak működtetése több tíz millió forintos veszteséggel jár, amelyet a klubok döntő része nem tud finanszírozni és vállalni.

 

A VG több egyesülettől is azt az információt kapta, hogy jelenleg úgy tűnik, nem képesek kinyitni a téli hónapokban, mert nem tudják megfizetni az októberben esedékes sátorállítással járó rezsiköltségeket.

 

Kovács István és a nyílt levél aláírói szeretnének egyeztetést kezdeményezni annak érdekében, hogy együtt gondolkodva, kompromisszumok mentén kidolgozzanak egy olyan konstrukciót, amely lehetővé tenné, hogy az érdemi szakmai munkát végző klubok, illetve az utánpótlás- és a versenysport szereplői ne szenvedjenek el féléves kiesést a felkészülésükben, működésükben. 

 

A helyzet nagyon súlyos

 

– mondta a tenisz-palya.hu szakportálnak Kovács István. – „Amennyiben nem kapunk központi segítséget, az előrejelzések szerint a klubok fele is zárva maradhat a téli szezonban. Az utolsó pillanatban vagyunk, most még van lehetőség a tárgyalásra. A bizottságunk azért kezdett aláírásgyűjtésbe – amit valamennyi rendelkezésre álló eszközzel terjeszteni kívánunk a tagság körében –, hiszen csak akkor hallják meg a hangunkat, ha egységesen állunk ki a magyar tenisz, azon belül is a versenytenisz érdekében. A fiatal játékosok esetén ugyanis még egy három-négy hónapos leállás is végzetes lehet.”

Ezzel kapcsolatban elküldtük a kérdéseinket a Magyar Teniszszövetségnek, ám a szervezet nem reagált megkeresésünkre.

Eltűnhet Magyarország a nemzetközi tenisz térképéről

Évente kilencszázezer dollárnak megfelelő forintösszeggel támogatja a kormány a Hungarian GP-t, ám az emelkedő árfolyam és a háború okozta gazdasági válság miatt nehéz körülmények között rendezik meg a legrangosabb hazai teniszversenyt.