Az utóbbi idők eredménytelensége, valamint a hétvégi, a mérkőzés előtt még nyeretlen és továbbra is utolsó Vasastól elszenvedett 2–0-s vereséget követően hétfőn teljes szakmai stábját menesztette a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Mol Fehérvár FC.

Székesfehérvár 20220721 Labdarúgás EKL selejtezõ mérkõzés MOL Fehérvár Qabala Foto Szabó Miklós - Nemzeti Sport A képen:    Loic Nego , Kenan Kodro öröm  Székesfehérvár 20220721 Labdarúgás EKL selejtezõ mérkõzés MOL Fehérvár Qabala Foto Szabó Miklós - Nemzeti Sport A képen:    Loic Nego , Kenan Kodro öröm
Nem sok okuk van mosolyogni mostanában a fehérváriaknak. Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport 

A Vidi hivatalos honlapján tudatta, hogy Sallói István sportigazgató felmondását a vezetőség elfogadta, és vele egyidejűleg távozik a csapat német szakvezetője, Michael Boris, pályaedzője, Preisinger Sándor, de a második együttest irányító Györök Tamásnak, valamint a vezető-játékosmegfigyelőként dolgozó szerb Zoran Kunticsnak is megköszönték a munkát.

A német szakember február 16-a óta 32 tétmérkőzésen irányította a Vidit, ezeken 13-szor nyert a csapat. Mindkettőjük munkáját köszönjük, amit a klubért tettek, további pályafutásukhoz sok sikert kívánunk!

– búcsúzott röviden a székesfehérvári egyesület vezetőedzőjétől és sportigazgatójától. 

Az 56 éves Sallóival kapcsolatban a közlemény még kitér arra, hogy a sportvezető 2021 júliusában szerződött Sóstóra, ahol játékosként korábban szép sikereket ért el, munkássága alatt a gárda az Európa-konferencialiga play-off köréig jutott idén nyáron.

Az NB I második legértékesebb játékoskeretével (17,58 millió euró) rendelkező Mol-csapat hosszú ideje várakozáson alul teljesít:

a jelenlegi kiírásban három győzelemmel, két döntetlennel és hat vereséggel csupán a kilencedik helyen áll, a megszerezhető pontok mindössze 33 százalékát (11) gyűjtötte be. 

Köln 20220817 Labdarúgás 2022 Konferencia Liga KL Mol Fehérvár FC Videoton edzés Fotó Mol Fehérvár FC  Köln 20220817 Labdarúgás 2022 Konferencia Liga KL Mol Fehérvár FC Videoton edzés Fotó Mol Fehérvár FC Loic Nego
 A Vidi legértékesebb játékosa a 2 millió euróra becsült Nego Loic. Fotó: Mol Fehérvár FC

A Fehérvár nem tétlenkedett sokat, néhány órával később bejelentette, hogy korábbi válogatott játékosával, majd sporttanácsadójával, a legutóbb a Debrecent irányító Huszti Szabolccsal helyettesíti a távozó Borist, míg Sallói István sportigazgatói pozícióját volt csapatkapitánya, a nemzeti színekben 95 alkalommal pályára lépő, a harmadosztályú III. kerületi TVE-nél dolgozó Juhász Roland tölti be. Huszti segítője – csakúgy, mint Debrecenben – Toldi Gábor lesz.

több intézmény bezárására kényszerülnek Székesfehérváron

Az energiaár-robbanás okozta válsághelyzet kezelésére szolgáló intézkedésekről döntött csütörtöki rendkívüli ülésén Székesfehérvár közgyűlése.

A Mol Fehérvár FC hivatalos honlapjáról letölthető társasági (tao)-határozatból az derül ki, hogy 175 909 230 forintot támogatás jogcímén, 25 253 039 forintot pedig tárgyi eszköz beruházásra, felújításra kapott az államtól a 2022–2023-as idényre. Szabados Gábor sportközgazdász nemrég azt nyilatkozta, hogy a Vidi költségvetése a 2018-as Európa liga-szereplésnek köszönhetően ugrott fel 10 milliárd forint környékére, amit a Mol segítségével meg is tudott tartani – az eredmények viszont a stabil háttér ellenére sem jöttek, kivéve talán a 2019-es Magyar Kupa-győzelmet. 

Az együttes legértékesebb futballistái, a francia születésű, de magyar válogatott jobb oldali védő, Nego Loic és az NB I-ben hat gólnál járó bosnyák–spanyol csatár, Kenan Kodro 2 millió euróval.

A Fejér megyeiek átigazolás-politikájának sikerességét jól szemlélteti, hogy az egymillió euróra taksált szlovák korosztályos válogatott középpályása, Peter Pokorny a 11 forduló alatt csupán kétszer volt kezdő…

Székesfehérvár 20220807 Labdarúgás 2022 NBI NB1 OTP Bank Liga Mol Fehérvár FC Videoton Honvéd Fotó Török Attila Nemzeti Sport Székesfehérvár 20220807 Labdarúgás 2022 NBI NB1 OTP Bank Liga Mol Fehérvár FC Videoton Honvéd Fotó Török Attila Nemzeti Sport Kenan Kodro
A rossz teljesítményért legkevésbé Kenan Kodro okolható: a bosnyák–spanyol csatár a csapat legeredményesebb játékosa. 
Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

A mértékadó Transfermarkt szerint a székesfehérváriak 2,1 millió eurós bevételt könyveltek el játékos-adásvételből az elmúlt időben: Ivan Petrjakot a Bajnokok Ligája-résztvevő ukrán Sahtar Donyecknek 1,5, Adrian Rust az olasz másodosztályú Pisának 1 millió euróért értékesítették, miközben Nikola Szerafimovért 400 ezer eurót fizettek a Zalaegerszegnek. A profit egyébként nőhetett volna, ha a nyáron eladják távozni szándékozó, 800 ezer euróra becsült grúz csatárukat, Budu Zivzivadzét, akit az Újpest elleni vereséget követően azért tettek ki a keretükből, mert kiment megtapsolni a fővárosi szurkolókat, majd az ellenfél mezében vonult be az öltözőbe.

Az energiaválság Fehérvárt sem kímélte, a város polgármestere előbb bejelentette, majd azóta a közgyűlés meg is szavazta, hogy november 14. és december 31. között a Mol Aréna Sóstó centerpályáját se fűteni, sem megvilágítani nem fogják, és később, januárban további drasztikus döntések várhatók.