Ismét nyilvánosság elé lépett Elnaz Rekabi iráni falmászó, akinek testi épségéért napokig aggódtak rokonai és ismerősei. Mint ahogy a VG is megírta: a sportolónő Szöulban versenyzett, de az előírt fejfedő, a hidzsáb nélkül. Emiatt a szöuli iráni nagykövetségre vitték az illetékesek, és vasárnap óta nem lehetett hallani róla.

Fotó: AFP

Rekabi 200 ezer követővel rendelkező Instagram-oldalára is csak egy rejtélyes, furcsa üzenet került ki kedden, amelyben elnézést kért tettéért, és

azt állította, véletlenül esett le a fejéről a hidzsáb. Az üzenetet azonban sokak szerint nem magától írta Rekabi.

Iránban országszerte véres tüntetések zajlanak hetek óta, amelyekben már több százan vesztették életüket. Ezek a hidzsáb viselése miatt robbantak ki, a nők számos demonstráción elégetik a fejfedőiket. Emiatt is volt különösen fontos Rekabi gesztusa. 

Bár a közleményében véletlennek nevezte, Iránban ennek ellenére hősként ünneplik a sportoló tettét. Szerda hajnalban érkezett meg Teheránba, ahol rokonai és barátai várták, illetve egy óriási, több száz fős tömeg, sokan virágokat vittek neki. Rekabi immár a tüntetések egyik arca lett akaratlanul is – írja a BBC.  

Egyelőre nem tudni, mi lesz a sportoló sorsa, de ha letartóztatják, azzal újabb olajat öntene az iráni rezsim a tüntetések tüzére.