Vasárnap óta nem tudtak kapcsolatba lépni azzal az iráni falmászónővel, aki a napokban Dél-Koreában az Iránban kötelező női fejfedő, a hidzsáb nélkül versenyzett. Az országban hetek óta tartó tüntetéssorozat épp a hidzsáb viselése miatt robbant ki, félő, hogy Elnaz Rekabira lecsapott hazája hatósága. 

A handout picture provided by the International Federation of Sport Climbing (IFSC) shows Iranian climber Elnaz Rekabi competing during the women boulder finals of the Asian Championships of the IFSC in Seoul, South Korea. - Alarm grew on October 18, 2022 over the wellbeing of Iranian sports climber Elnaz Rekabi after she competed at an event in South Korea without a hijab in what some saw as a gesture of solidarity with the women-led protests at home. Rekabi, 33, in her first comment since the event on October 16 apologised on Instagram for the "concerns" caused and insisted that her bare-headed appearance had been "unintentional". She had come fourth representing Iran in the boulder and lead combined event at the Asian Championships in Seoul. (Photo by Rhea KANG / INTERNATIONAL FEDERATION OF SPORT CLIMBING / AFP) / == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO /International Federation of Sport Climbing" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==, irán, falmászó, hijab, haj
Fotó: Rhea Kang / AFP

A sportolónőt a hírek szerint már Szöulban az iráni nagykövetségre szállították, hivatalosan azért, hogy a hazaútját gördülékenyebbé tegyék. Ott a BBC információi szerint elvették az útlevelét és a telefonját is. Bár eredetileg szerdán kellett volna landolnia, valószínűleg már ma hazareptették, hogy elkerüljék a tüntetéseket a reptér környékén. 

A The Guardian című angol lap szerint az iráni nagykövetség fake newsnak nevezte a híreket, melyek szerint bármi közük lenne Rekabi eltűnéséhez. 

Érdekes módon ezután a nő 200 ezres követőbázissal rendelkező Instagram-oldalán kedden délelőtt megjelent egy közlemény, amelyben mindenkitől elnézést kért, hogy nem viselt hidzsábot.

Arról ugyanakkor nem tudni, hogy ezt tényleg ő írta-e, vagy esetleg az elkobzott telefonjáról töltötték fel a hatóság emberei, mert a közzététel óta sem válaszol sem barátai, sem rokonai üzeneteire.

Egyelőre nem tudni, meddig ég az iráni puskaporos hordó kanóca

Már 35 halottja van az összecsapásoknak, több városban is lángolnak Ali Hamenei legfelsőbb vezető képei és szobrai. Irán válaszút előtt áll.

Iránban hetek óta véres demonstrációk zajlanak országszerte, miután szeptemberben őrizetbe vétele után meghalt Mahsa Amini, egy 22 éves kurd lány, akit azért tartóztattak le, mert nem megfelelő módon hordta a hidzsábját. Azóta több nagyvárosban is elégették a nők a fejfedőjüket, így tiltakozva a történtek miatt, de a hatalom keményen fellépett minden demonstráció ellen. A tüntetésekben már több mint kétszázan haltak meg.