Provokatív és britkirályság-ellenes plakátok kifüggesztése miatt kapott bírságot a Celtic labdarúgócsapata. A II. Erzsébet brit királynő halála után kevesebb mint egy héttel, szeptember 14-én Varsóban rendezett, Sahtar Donyeck elleni, 1-1-gyel zárult Bajnokok Ligája- (BL) mérkőzésen a skót együttes szurkolói több sértő feliratot akasztottak ki. 

(EDITORS NOTE: Image contains profanity) Celtic Glasgow fans
Fotó: SOPA Images

Az egyiken obszcén szóval sértegették a brit koronát, 

a másikon pedig attól a Michael Fagantől kértek elnézést veszteségei miatt, aki még 1982-ben betört az uralkodónő hálószobájába a Buckingham-palotában.

A skót függetlenséget is elhozhatja II. Erzsébet halála

Napra pontosan nyolc éve, 2014. szeptember 18-án tartott függetlenségi népszavazást Skócia, ám akkor még a maradást választotta a többség. A Brexit és a szeretett királynő elvesztése azonban fordulatot hozhat egy következő referendumon.

Az európai szövetség (UEFA) kedden úgy döntött, hogy 

a Celticnek 15 ezer svájci frankot (6,6 millió forint) kell fizetnie sporteseményhez nem illő megnyilvánulásokért.

A skótoknak volt már egy másik pénzbüntetésük az idényben. A szeptember 6-i, Real Madrid elleni, hazai BL-összecsapáson pirotechnikai eszköz használatáért 4250 frankos (1,9 millió forint) bírságot kaptak.

A Celtic kedden a három magyar válogatott játékost is foglalkoztató RB Leipziget fogadja a BL-csoportkör negyedik fordulójában.

A királynő halála egyet jelenthet a brit nemzetközösség felbomlásával

II. Erzsébet 70 évig tartó uralkodása alatt csak nagyon ritkán fordult elő, hogy az egykori brit gyarmatokon valóban szóba kerüljön a köztársasággá válás. A királynőről a brit nemzetközösség szinte minden országában megemlékeznek, mindenhol gyászolják az uralkodót. Ennek ellenére elkezdtek felerősödni a függetlenedést szorgalmazó hangok. III. Károlynak a birodalom hagyatékának teljes széthullásával kell szembenéznie.