II. Erzsébet halálával elindulhat a monarchia felszámolása az egykori brit gyarmatrokon – írja a The Wall Street Journal. A királynőt a világ szinte minden pontján gyászolják, azonban a szimbólumnak számító uralkodó halála miatt lendületet kaphatnak azok a nézetek a volt gyarmatokon, hogy itt az idő lezárni a múltat és elszakadni az Egyesült Királyságtól.

An artist draws a portrait of Britain's Queen Elizabeth II on tiles with chalk at Trafalgar Square in London on September 11, 2022. - Queen Elizabeth II's coffin will travel by road through Scottish towns and villages on Sunday as it begins its final journey from her beloved Scottish retreat of Balmoral. The Queen, who died on September 8, will be taken to the Palace of Holyroodhouse before lying at rest in St Giles' Cathedral, before travelling onwards to London for her funeral.
Fotó: Marco Bertorello / AFP

Szombaton hivatalosan is beiktatták Erzsébet fiát, aki innentől III. Károly néven regnál mint Nagy-Britannia királya. A koronázási ceremónia időpontja még nincs meg, de részletes programterv született a következő napokat tekintve

A 73 éves uralkodó az Egyesült Királyságon kívül 14 ország hivatalos államfője lett. 

Ezek között van Ausztrália, Új-Zéland, Kanada, valamint több karibi és csendes-óceáni szigetország.

A királynőt szeptember 19-én temetik

Mivel ez a nap hétfő, rendkívüli munkaszüneti napot rendelt el az Egyesült Királyság kormánya a hivatalába szombaton beiktatott III. Károly király kezdeményezésére.

II. Erzsébet közkedvelt alak volt, aki 70 éves uralkodása alatt a stabilitás és az állandóság érzését nyújtotta. Az emberek szerették, nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem a volt gyarmatokon is népszerű volt. A köztársaság párti hangok alapvetően nem mentek szembe Erzsébettel és nem kérdőjelezték meg a hatalmát, mivel a közkedvelt királynővel szemben nem lehetett hatékony kampányt indítani. Most, hogy a trónon III. Károly ül

a változást szorgalmazók anélkül érvelhetnek a koronával való szakítás mellett, hogy megsértenék II. Erzsébetet.

Néhány állam még a királynő életében elkezdte a monarchia felszámolását. Tavaly Barbados 30 év után az első országként szakított a gyarmatosító időkből megmaradt kapcsolatokkal, illetve más karibi nemzetek, például Jamaica is jelezte, hogy fontolgatja ezt a lépést. Antigua és Barbuda miniszterelnöke, Gaston Browne egy vasárnapi televíziós interjúban közölte, hogy három éven belül népszavazást terveznek a köztársasággá válásról.

A security guard stands next to the condolence book at the British embassy in Manila on September 12, 2022, following the passing of Britain's Queen Elizabeth II on September 8 aged 96.
Fotó: Ted Aaljibe / AFP

Kanada

Az Angus Reid Intézet áprilisban készített egy közvélemény-kutatást a kanadaiak körében, ami szintén a koronától való elfordulás jeleit mutatja. A válaszadók majdnem 60 százaléka támogatta Barbados és Jamaica törekvéseit, illetve a kanadaiak majdnem a fele azt mondta, hogy nem gondolják, hogy Kanadának alkotmányos monarchiának kellene maradnia.

Természetesen részvétem és köszönet a kötelesség iránti megingathatatlan elkötelezettségéért, azonban itt a változás ideje. Kanadai republikánusokként mindannyiunknak készen kell állnunk arra, hogy felépítsük országunk nem monarchikus alternatíváját 

– olvasható a Polgárok a Kanadai Köztársaságért Twitter-bejegyzésében. Ám hozzátették, hogy nem akarják kihasználni a királynő halálát.

Alkotmányjogászok szerint annak ellenére, hogy Kanadában kezd erősödni a köztársaságpárti hangulat, jogilag rendkívül nehéz lenne megváltoztatni az államformát. Az ottani alkotmány előírja, hogy 

az alkotmánymódosításokhoz az ország szövetségi parlamentjének és mind a 10 tartományi törvényhozásnak egyhangúan kell döntenie. 

Ez egy rendkívül magas érvényességi küszöb, amit az elmúlt évtizedekben nem sikerült elérni az alapokmány módosításával kapcsolatban.

Ausztrália

Az elszakadási viták Ausztráliában is felerősödtek. 

Az országban 1999-ben már megbukott egy a monarchia felszámolását célzó alkotmánymódosítás, 

de a legutóbbi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy többsége kerültek a köztársaságpártiak, bár még mindig sokan bizonytalanok a váltással kapcsolatban.

Ausztrália kormányfője, Anthony Albanese a Sky Newsnak adott interjújában arról beszélt, hogy II. Erzsébet előtti tisztelete jeleként első parlamenti ciklusában nem tart népszavazást a köztársasággá válásról.

Australia iconic Opera House sails lit up with the picture of Britain's Queen Elizabeth II to commemorate her life on September 9, 2022, in Sydney.
Fotó: Robert Wallace / AFP

Az országban azért is érdekes kérdés az elszakadás a brit koronától, mivel Ausztráliában van gyakorlati jelentősége a monarchiának. Az 1980-as évekig az ausztrál bírósági határozatok ellen még lehetett fellebbezni az Egyesült Királyságban. A főkormányzónak pedig, aki az uralkodói hatalmat képviseli, a mai napig vannak bizonyos jogosítványai, többek között végzések vagy törvényes határozatok kibocsátása, általános választások elrendelése. Valójában a kormányzó a hatalmát az ausztrál miniszterek tanácsán keresztül gyakorolja, de bizonyos esetekben önállóan is eljárhat.

Arról egyelőre nincs megegyezés, hogy miként választanák meg az ország államfőjét, ha már nem a brit uralkodóé lesz ez a cím. Az 1999-es népszavazás azt javasolta, hogy a parlament kétharmados többséggel válasszon elnököt, de a lakosság szerint ez túl nagy hatalmat adott volna a politikusoknak. Egy friss elképzelés szerint a parlamentnek, illetve minden államnak állítania kellene egy jelöltet, akik közül közvetlen szavazás útján választhatna a lakosság.

Félárbócon az indiai zászló, gyászolják a királynőt

Félárbócra eresztették az indiai lobogót, gyásznapot tartanak II. Erzsébet emlékére.

Új-Zéland

A szomszédos Új-Zélandon is közeleg a változás. Jacinda Ardern miniszterelnök korábban beszélt arról, hogy országa még az ő életében kiléphet a monarchiából. Ennek ellenére egy pénteki beszédében széles körben csodált és rendkívüli uralkodóként jellemezte Erzsébetet. 

A Canterbury Egyetem történészprofesszora, Katie Pickles arról beszélt, hogy a monarchia kezelésének kérdése nem volt prioritás a jelenlegi kormány számára. Az országban egy esetleges váltás kifejezetten nehéz lenne, hiszen ahogy arra a professzor is rámutatott, az Új-Zéland alapító okiratának tekintett szerződés az őslakos maorik és a brit korona között köttetett.

Mi voltunk a legvisszafogottabbak a változásokkal szemben a nemzetközösségben 

– mondta Katie Pickles. Ennek ellenére vannak a parlamentben köztársaságpárti hangok. Egy kisebb maori párt az év elején már szorgalmazta a brit uralkodó leváltását az államfői posztról. A párt vezetője, Areti Metuamate arról beszélt, hogy tisztelte II. Erzsébetet, de 

a brit korona fennhatósága teljesen abszurd helyzetet teremt az országukban.

Egyszerűen nehéz elmagyarázni a kisfiamnak, akinek maori és őslakos öröksége is van, hogy jelenleg egyik ország államfője se lehetne. Képzeljék el ezt Amerikában. Ott soha nem fogadnák el az emberek, hogy az elnökük Angliában éljen – mondta.

Ez lesz a sorsa II. Erzsébet kedvenceinek, a corgifalkának

Számtalan kérdést vetett fel II. Erzsébet halála. Ahogyan arról már írtunk, egy állampolgársági esküt nem is tudtak megtartani, mivel a biztosság nem volt képes eldönteni, hogy a jelentkezőknek kire kell felesküdniük. Emellett nem kis nehézség, hogy az ország minden papír- és fémpénzét gyorsan le kell cserélni az új uralkodó arcképével ellátott darabokra. Egy sokakat foglalkoztató kérdés pedig az, hogy mi lesz a királynő szeretett corgi kutyáival a halála után.