A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöksége csütörtöki elnökségi ülésén úgy döntött, hogy hozzájárul az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang országváltásra vonatkozó kérelméhez.

Liu-testvérek
Fotó: Árvai Károly / Nemzeti Sport

A szövetség közleménye szerint a MOKSZ megkapta azt a két sportoló által aláírt, október 30-án kelt nyilatkozatot, amelyben jelezték, hogy

nem kívánják aláírni új, a 2022 és 2026 közötti időszakra vonatkozó sportolói szerződésüket, és kérik közös megegyezéssel az országváltást,

egyúttal a korábbi szerződéses jogviszonyunkból eredő esetleges további fizetési vagy egyéb kötelezettségeik alóli mentesülést.

„A MOKSZ elnöksége a Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor által előterjesztett országváltási kérelemhez hozzájárul, amennyiben a 2019. március 1-jén kelt, a MOKSZ és a Liu testvérek által aláírt sportolói szerződésekben foglalt kötelezettségnek a versenyzők vagy a képviseletükben eljárók maradéktalanul eleget tesznek” – áll a csütörtöki közleményben.

Az elnökség felkérte a szövetség gazdálkodási igazgatóját, hogy a felügyelőbizottság bevonásával a felek között 2019. március 1-jén kelt sportolói szerződésekben foglalt kötelezettség alapján a visszafizetendő összeget pontosan határozza meg, és azt külső, független könyvvizsgálóval auditáltassa mindkét versenyzőt illetően.

A testület egyúttal a Pénzügyminisztériumtól állásfoglalást kér Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, valamint a MOKSZ által 2019. március 1-jén aláírt sportolói szerződéseben foglalt visszafizetési kötelezettségükkel kapcsolatos eljárásra.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok gyorskorcsolyázók országváltási kérelméről kedden tájékoztatott először a MOKSZ, másnap pedig Kósa Lajos, a szövetség elnöke a Nemzeti Sportnak úgy nyilatkozott, hogy el fogják engedni a versenyzőket. Kiemelte, a szövetséggel kötött sportolói szerződés szerint egy versenyző más ország színeiben három éven belül nem indulhat ISU-versenyen, csak abban az esetben, ha a MOKSZ részére valaki visszafizeti a sportolóra fordított utolsó hároméves időszakban keletkezett költségeket.

Ez az elnök szerint jelen esetben külön-külön száz-százötven millió forint.

A két Liu testvér vezérletével a férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyát a 2018-as, phjongcshangi játékokon, majd idén Pekingben Liu Shaoang írt történelmet az első egyéni ötkarikás diadallal (500 méter).

Ha lemondanak a magyar állampolgárságról, tízmilliókat bukhatnak a Liu testvérek

Az olimpiai járadék annak ellenére megilleti őket, hogy már nem magyar színekben versenyeznek, igaz, csak addig, amíg magyar állampolgárok.