Összesen csaknem 140 millió forinttal lett gazdagabb februárban Liu Shaoang, miután a pekingi téli olimpián remekelve egy arany- és két bronzérem, egy negyedik, valamint egy hatodik hely is összejött neki. Ahogy akkor a VG is összeszámolta: ezzel összesen 139,9 millió forintot keresett

Fotó:  Vincent Jannink / AFP

Elképesztő összeg, de azért a teljesítményért, amit a gyorskorcsolyázó letett a „jégre”, teljesen megérdemeltnek tűnik, hiszen büszkévé tette az egész országot. 

Most viszont a legfrissebb hírek szerint Liu Shaoang és testvére, Liu Shaolin Sándor a továbbiakban már nem szeretne magyar színekben versenyezni,

ami felvet némi pénzügyi aggályt is. 

Országváltást kezdeményeztek a Liu testvérek

Az olimpiai bajnok Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához.

Bár az olimpiai érmekért járó pénzt természetesen rendben és megérdemelten megkapta a sportoló, felmerülhet a kérdés, hogy mi lesz az olimpiai járadékával. 

Ugyanis az olimpiákon érmes sportolóknak jár egy havi szintű jövedelem, amelyet minden évben az előző évi bruttó átlagkeresethez mérnek, ezt kapja meg a 35. életévét betöltő sportoló élete végéig nettóban. Idén például nettó 438 800 forintot kapnak az arra jogosult sportolók minden aranyérem után, míg a bronzokért az összeg 50 százaléka jár. 

Liu Shaoangnak tehát 11 év múlva – mivel idén márciusban lett 24 éves – jár majd a kétszeres arany- és kétszeres bronzéremért kapható összeg, amely idén például havi nettó 1,3 millió forint lenne.

Testvérének, az egy arany- és egy bronzéremmel rendelkező Shaolin Sándornak pedig ennek a fele jár majd, mindkettejüknek életük végéig. Ez az összeg 11 év múlva várhatóan jócskán emelkedni fog. Ahhoz pedig, hogy ezt a pénzt megkapják a sportolók, nem kell mást tenniük, mint megtartani a magyar állampolgárságukat, és nem követni el semmilyen törvényszegést.

Az olimpiai járadékról szóló törvény szerint ugyanis csak ebben a két esetben – illetve három: ha valamiért elveszik tőlük utólag az érmeket – nem kaphatnak pénzt a bajnokok, az országváltás nincs feltüntetve a jogszabályban. Emiatt volt is például komoly felzúdulás 2012-ben, amikor Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok kajakozó bejelentette, hogy visszatérve Szerbiába ottani színekben akar versenyezni. Ebből végül nem lett semmi, néhány hónap után a sportoló elállt a tervétől, és pályafutása végéig maradt a magyar nemzeti színekben. 

Viszont Liuék esetében, mivel Kína nem ismeri el a kettős állampolgárságot, ha ottani színekben folytatnák, le kell mondaniuk a magyar állampolgárságukról, és ezzel az olimpiai járadékról is.