Már karácsonykor megkapta a kínai állampolgárságot a korábban magyar színekben olimpiai bajnoki címet szerző Liu Shaolin Sándor és testvére, a kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang. Erről számoltak be kínai újságok. 

Peking, 2022. február 16.Liu Shaolin Sándor (j) váltja Liu Shaoangot a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyének B döntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 16-án. A magyar férfi váltó megnyerte a B döntőt, így a hatodik helyen végzett.
A Liu testvérek (fent) már kínaiként lehetnek ott a következő olimpián. Fotó: Kovács Tamás / MTI

A két gyorskorcsolyázó országváltása a tavalyi év egyik legtöbbet vitatott ügye volt a hazai sportéletben, és bár hivatalosan ők továbbra sem közölték, hol folytatják, szinte biztosra lehetett venni, hogy Kínában, hiszen rokoni szálak is kötik oda őket. A váltást egyébként azzal indokolták, hogy az edzőcserék után nem látták biztosítottnak a jövőjüket, hogy megfelelően fel tudnának készülni a következő olimpiai játékokra. 

A testvérek még úgy is vállalták az országváltást, hogy eleinte úgy tűnt, az tetemes pénzbüntetéssel jár számukra, de végül a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség döntése szerint mégsem kell fizetniük. 

A kínai lapok szerint ráadásul már az állampolgárságot is megkapták az év végén, mégpedig gyorsított eljárásban.

Ehhez nagy segítséget jelentett, hogy a beszámolók szerint mindkét fiatal folyékonyan beszéli az északi kínai nyelvet, azaz elterjedtebb nevén a mandarin kínait.  

A gyorsított eljárásra pedig a nemzetközi olimpiai szabályok miatt van szükség. Egy esetleges országváltás után ugyanis három évig nem indulhat a sportoló olimpián, ennyi „türelmi” időnek kell eltelnie a szabályok szerint. Ha viszont sokáig elhúzódott volna az ügy, akkor veszélybe került volna a Liu testvérek 2026-os szereplése, a következő, olaszországi téli olimpiáig ugyanis szűk három év van vissza, 2026. február 6-án kezdődik. 

Kínai lapok a Liu testvérek várhatóan Im Hjodzsunnal alkotnak majd csapatot, aki korábban dél-koreai színekben lett olimpiai bajnok, majd 2021-ben felvette a kínai állampolgárságot.